Debat

Vesthimmerland-borgmester: Vi frygter ikke, at sommerhuse vil stå tomme

DEBAT: De, som investerer i sommerhuse og boliger til sommerresidens, sørger for, at husene bliver sat godt i stand og giver området et løft, skriver Knud Kristensen (K), borgmester i Vesthimmerlands Kommune.

Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Knud Kristensen (K)
Borgmester, Vesthimmerlands Kommune

Uanset hvad, så vil flere aktiviteter i et lokalt område øge mulighederne for udvikling. Et aktivt sommerhusområde vil altid give en øget omsætning, fordi butikker og fritidsaktiviteter oplever flere besøg.

Dernæst bidrager sommerhusområderne også til, at der er mange besøgende, som kommer gennem vores kommune, og derved får vi mulighed for at brande området gennem en positiv oplevelse.

Det kan også føre til, at de feriegæster, som besøger os, enten fortæller godt om området eller måske bosætter sig. Så min holdning er, at jo flere muligheder vi giver sommerhusejerne, jo mere omsætning vil det naturligt give og samtidig fremme turismen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Det, som er turismedestinationernes store udfordring i dag, er at for få overnatter i landsdelen, herunder også i Vesthimmerland/Nordjylland. De tiltag, der kan styrke hele det segment (turisme, sommerhusområder), vil være med til at give turismeerhvervet et godt boost.

Eller skubber den på en tendens, hvor bybefolkningen opkøber huse på landet, som står tomme størstedelen af året?

Flere fornuftige vilkår og lejemuligheder vil alt andet lige give sommerhusejeren et incitament for at investere i sommerhuset for at leje det ud.

Knud Kristensen (K)
Borgmester, Vesthimmerlands Kommune

Man køber ikke for at lade stå tomt

Det mener jeg på ingen måde, at det gør. Sommerhusejere opkøber ikke for at sommerhusene skal stå tomme. Slet ikke, hvis vi giver sommerhusejerne mere fleksible betingelser.

Flere fornuftige vilkår og lejemuligheder vil alt andet lige give sommerhusejeren et incitament for at investere i sommerhuset for at leje det ud.

Jeg er på ingen måde bange for, at noget står tomt. For de, som investerer i sommerhuse og boliger til sommerresidens, der har vi erfaret, at husene bliver sat godt i stand og giver området et løft.

I forhold til udlændinge har vi den erfaring i Vesthimmerland, at der er stor interesse fra Norge i at investere i en sommerresidens, hvor man kan bo med fleksibilitet – helårs/sommerresidens. Mange af dem køber hus tæt på fjorden i mindre lokale samfund, hvor der er fred og ro, men også en del aktiviteter, hvor der findes et godt socialt samvær.

Det er dog en stor udfordring for udlændinge overhovedet at investere i en bolig i Danmark. Der skal ret mange erklæringer og dokumentation på, at man har bekendtskaber og virksomhedsrelaterede ting, der gør, at man kan få lov at investere i en dansk bolig.

Løsner man op på sådan et rigidt system, vil det have en stor fordel for blandt andet Vesthimmerlands Kommune, da vi har rigtig mange mindre lokale samfund.

Vi har også 50 kilometer kyststrækning ud mod Limfjorden og en dansk natur, der matcher den flotteste natur i landet. Her vil vi gerne, at mange flere kan få mulighed for at bosætte sig og blive en del af vores lokale samfund.

Som borgmester i Vesthimmerlands Kommune opfordrer jeg til, at regeringen giver disse forhold mere frit spil, sådan at det er kommunen, der kan have førertrøjen på i denne sammenhæng.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Kristensen

Fhv. borgmester (K), Vesthimmerland Kommune
Jyske Trænregiment (1973), murermester (1975)

0:000:00