Sådan ser partiernes sociale profiler ud

VÆLGERANALYSE: Se her, hvordan eksempelvis arbejdere, studerende og pensionister har ændret deres partivalg siden folketingsvalget i 2011. Analysen er lavet af professor Søren Risbjerg Thomsen på baggrund af mere end 180.000 Gallup-interviews.

Rød blok har mistet opbakning fra de studerende, der nu i højere grad vil stemme på blå blok. Særligt DF og Venstre går frem blandt de studerende, viser ny vælgeranalyse.
Rød blok har mistet opbakning fra de studerende, der nu i højere grad vil stemme på blå blok. Særligt DF og Venstre går frem blandt de studerende, viser ny vælgeranalyse.Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk

I slutningen af perioden havde DF også pæn fremgang blandt højere funktionærer og studerende, hvilket signalerer en ny tendens til bredere social profil for DF.

Søren Risbjerg Thomsen
Valgforsker

Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor i statskundskab, Altingets valgekspert

Med et meget stort antal Gallup-interviews har Altinget fået mulighed for at studere udviklingen i stillingsgruppernes partivalg fra kvartal til kvartal siden folketingsvalget i september 2011. I denne artikel følges op på tidligere analyser af partiernes sociale profiler med tilføjelse af tal fra de to sidste kvartaler af 2014.

I de seneste kvartaler er det nu alle de moderate partier SF, S, R, K og V, som viser tilbagegang i forhold til valget i 2011, mens de mere yderligtgående partier EL, LA og DF viser fremgang. For de moderate partiers vedkommende er det især problemer med partilederne, som kan forklare tilbagegangen. Undtagelsen var her den radikale partileder Margrethe Vestager, men der kan nu spores skuffelse med den i august 2014 indskiftede R-leder, Morten Østergaard. Tilsvarende har den i september 2014 nyvalgte konservative Søren Pape Poulsen ikke kunnet indfri partiets forventninger til vælgerfremgang.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00