Analyse af 
Erik Holstein

Islamister bag langt de fleste terrordødsfald siden 9/11

ANALYSE: Islamister står for over 90 procent af terrordødsfaldene i Europa og USA i den epoke, der startede med 11. september 2001. Hverken vestlig krigsførelse i muslimske lande eller sociale forhold er dækkende forklaringer på terroren, men en følelse af krænkelse går igen på det historiske plan og for den enkelte terrorist.

Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Erik Holstein

Det er jøderne og ”de vestlige korsfarere”, der er skyld i tilbagegangen, mens forældede klanstrukturer, forældede kønsroller, førmoderne æresbegreber og sammenfiltringen af religion og politik ikke alene frikendes, men fremmes.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Angrebet kom ud af det blå den septemberdag for 15 år siden.
Da Al-Qaeda fik tvillingetårnene til at synke i grus, havde meget få forestillet sig islamistiske angreb på Vesten. For der var jo ingen aktuelle konflikter. Men der viste sig at være et dybfølt had, der både baserede sig på den muslimske verdens tilbagegang og på en dårlig integration i Vesten.

Islamister havde faktisk forsøgt at bombe World Trade Center tilbage i 1993. Men bomben gjorde mindre skade end forventet, og hverken politikere eller efterretningsfolk havde indset alvoren af truslen fra ekstreme udgaver af islam. Men de sidste 15 år har terrortruslen til stadighed været der, og selvom efterretningstjenesterne har afværget stribevis af angreb, har det seneste år været det mest blodige i Europa og USA siden 2001.

Diskussionen om terrorens årsager har splittet politikerne, og der er blevet præsteret et væld af analyser og forklaringer på terrorismen. Men meget har haft karakter af ønsketænkning eller regulære politiske statements. Det kan derfor være gavnligt at dykke ned i nogle af påstandene:

1) ”Islamister står kun for en mindre del af terrordrabene.”
Påstanden er kronisk forkert. Altinget har på basis af DIIS' database over islamistiske terrorangreb, Europols årsrapporter, Global Terrorism Database fra University of Maryland og en række andre kilder gennemgået terrorisme med dødelig udgang fra angrebet 11. september 2001 og frem. Og resultatet er tindrende klart (Se nedenfor).

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00