Professor advarer mod at fritstille folketingsmedlemmer

AFSTEMNINGER: Det giver uheldige konsekvenser, når Folketingets partier stiller medlemmerne frit i afstemninger, advarer professor i statskundskab.
I særlige, "etiske" sager fritstiller nogle partier deres folketingsmedlemmer ved afstemningerne. Men det er ikke en god idé, mener professor i statskundskab.
I særlige, "etiske" sager fritstiller nogle partier deres folketingsmedlemmer ved afstemningerne. Men det er ikke en god idé, mener professor i statskundskab.Foto: Henrik/Altinget.dk
Niels Th. Dahl

Når partierne fritstiller medlemmerne, så kan vælgerne ikke på forhånd vide, hvad partiet vil stemme.

Erik Albæk
Professor i statskundskab og journalistik ved SDU

Det giver uheldige konsekvenser for både vælgerne og folketingspolitikerne, når Folketingets partier fritstiller deres medlemmer og ophæver partidisciplinen i særlige sager, som det netop er sket i sagen om adoption for homoseksuelle.

Det mener professor i statskundskab og journalistik ved Syddansk Universitet Erik Albæk. Han har analyseret Folketingets brug af fritstilling af medlemmerne, og han har bl.a. konkluderet, at det gør det vanskeligere for vælgerne at gennemskue, hvad et parti eller et medlem vil gøre, når han eller hun er blevet valgt:

"Jeg synes rent principielt, at der er nogle store problemer med det. Folketinget fungerer jo som partier, ikke som enkeltindivider. Men når partierne fritstiller medlemmerne, så kan vælgerne ikke på forhånd vide, hvad partiet vil stemme. Og de har heller ingen mulighed for at straffe partiet bagefter," siger Erik Albæk.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00