Fælleslisten på vej til landsdækkende opstilling

NYT PARTI: Fælleslisten har fået tilkendegivelser om støtte fra foreninger fra hele landet, og flere tidligere og nuværende politikere har meldt sig på banen.
Leif Hornshøj er formand for Fælleslisten Vest i Region Midtjylland og initiativtager til det landsdækkende parti Fælleslisten.
Leif Hornshøj er formand for Fælleslisten Vest i Region Midtjylland og initiativtager til det landsdækkende parti Fælleslisten.
Peter Baggesgaard Hansen

Indstillingen blandt dem, vi snakker med, er, at de små forskelle, der er på rød og blå stue, de er ingenting i forhold til, hvis vi mister vores sygehus, vores seminarium, vores skoler, hvis det hele bliver gjort til en nationalpark herude. Kommer vi i en situation, hvor vi bliver tungen på vægtskålen, så vil vi pege på den kandidat, der vil give os den bedste pris – det kan Løkke og Thorning godt se som en opfordring.

Leif Hornshøj
Medlem af regionsrådet i Region Midtjylland og initiativtager til Fælleslisten
Fakta

Fakta om Fælleslisten:

  • Partinavnet forventes at blive godkendt i slutningen af april.
  • Partiet har lige nu 1244 medlemmer.
  • Der er generalforsamling 26 april, hvor det formelt besluttes at stille op til Folketinget. Der skal der desuden vælges en dato for det første landsmøde. Derefter begynder arbejdet med at udarbejde et politisk program.
  • Partiets mærkesager er decentralisering og en ændring af sygehusstrukturen til fordel for udkantsområderne.
  • Fælleslisten har sit udspring i Vestjylland, men har kontakt til politikere, foreninger og vælgere i hele Danmark.
  • Partiet skal være et parti for hele Udkantsdanmark og ikke kun et vestjysk parti.

Kilde: Altinget Research

Formanden for Fælleslisten Vest i Region Midtjylland Leif Hornshøj sendte i starten af marts en ansøgning om godkendelse af partinavnet Fælleslisten til Indenrigsministeriet. Siden er det gået stærkt.

Det nye parti skal have generalforsamling 26. april, hvor det formelt bliver besluttet, at partiet stiller op til det kommende folketingsvalg. Men den reelle beslutning er allerede truffet:

"Formelt er det til generalforsamlingen, vi beslutter os for at stille op, men det er kun en formsag. Vi har fået så massiv opbakning, at vi allerede er i gang med planlægningen," siger Leif Hornshøj.

"Der er simpelthen en sådan mistillid til den sygehusstruktur, der kommer herude, at vi er sikre på, at det vil smitte af på os."

Organisationen vokser
Fælleslisten har ikke kun opbakning i Vestjylland. En protestforening fra Kalundborg samlede i 2007 10.731 underskrifter mod lukningen af byens sygehus, og den sjællandske forening slår nu kræfterne sammen med Fælleslisten. Foreningens formand Arne Olivius vil slå sig sammen med Leif Hornshøj for at samle kræfterne fra hele Udkantsdanmark, og derfor tager han med til generalforsamlingen 26. april:

"Vi er mange kommuner, hvor sygehusene bliver lukket, og derfor vil vi skærpe arbejdet og interessen for at bevare yderområderne. Vi vil have stoppet den stigende centralisering, som partierne på Christiansborg har skabt," siger han og uddyber:

"Det er ikke bare et jysk projekt. Vi har stor opbakning, og vi vil derfor stå i spidsen for en lokalafdeling af partiet. Lad dem bare høre det på Christiansborg. Vi går ind i kampen."

I Lolland Kommune har Foreningen Nærsamfundet kæmpet for at bevare Nakskovs sygehus, og foreningens formand Kurt O. S. Hansen har også udtrykt sin støtte til Fælleslisten. Foreningen har 1.800 medlemmer, og det overordnede formål er, med foreningens egne ord, at imødegå de centraliseringer, der forringer borgernes offentlige service.

Formanden kalder kommunalreformen, politireformen og senest den igangværende omstrukturering af sygehusene for centraliseringer, som i bund og grund er spareprojekter:

"Mange på Lolland føler sig forrådt af de etablerede partier i den netop overståede sygehusdebat samt politireformen, hvor man har lukket beredskabet aften og nat i Nakskov," siger Kurt O. S. Hansen.

Lokalpolitikere på banen
Det er ikke kun foreninger, der har udvist interesse for Fælleslisten. Leif Hornshøj fortæller, at partiet vil kunne mønstre flere kandidater med politisk erfaring:

"Vi har fået henvendelser fra lokale politikere fra forskellige kommunalbestyrelser, regionsrådsmedlemmer og tidligere amtsrådspolitikere, som gerne vil stille op for os," siger Leif Hornshøj, der dog stadig holder kortene tæt på kroppen:

"Jeg kan ikke sætte navne på endnu, da de først skal være løst fra deres tidligere tilhørsforhold, men jeg forventer, det falder på plads i forbindelse med generalforsamlingen."

Ebbe Kalnæs overvejer at gå med

Partiet har ikke på nuværende tidspunkt en landskendt politiker som frontfigur, men Leif Hornshøj har fået henvendelse fra det tidligere folketingsmedlem for Centrum-Demokraterne Ebbe Kalnæs, som ikke vil afvise, at han vender tilbage til landspolitik for Fælleslisten:

"Det er et godt projekt, og jeg har tilkendegivet min sympati. Jeg vil ikke udelukke, at jeg kunne vende tilbage til landspolitik," siger han.

Leif Hornshøj fortæller, at der er gode kontakter til en række lokallister rundt i hele landet. Særligt i Region Syddanmark, hvor medlem af regionsrådet Jørgen Pless har meldt sig på banen. Det er ikke kun lokallisterne, der er opmærksomme på udviklingen, og formanden for landsforeningen Landsbyer i Danmark og medlem af regionsrådet i Region Syddanmark for Venstre Carsten Abild, som tidligere haft konflikter med sit eget parti, ser positivt på det nye parti:

"Jeg har sympati for idéen og er enig i, at centraliseringen er et stort problem. Men jeg vælger at tage kampen indefra. Jeg var stor modstander af kommunalreformen, og har fået flere modstandere i mit eget parti. Men jeg tager kampen hér," fastslår han.

Politisk program på vej
Generalforsamlingen 26. april er formelt en generalforsamling for Fælleslisten Vest, men kommer til at fungere som startskuddet til det landsdækkende parti.

"Der kommer repræsentanter fra alle de andre regioner - med undtagelse af København, og der kommer enkeltpersoner fra kommunerne Næstved, Kalundborg, Slagelse og Roskilde på Sjælland. Fra Region Syd har vi fået henvendelse fra Sønderborg, Nordborg, Svendborg og det sydfynske øhav, og fra Region Nord er der interesserede fra Hjørring, Dronninglund, Løgstør og Farsø," oplyser Leif Hornshøj.

Fælleslisten fremlægger ikke et fuldt politisk program, men vil fokusere på de emner, der har været anledningen til partidannelsen.

"Til generalforsamlingen skal vi arrangere et landsmøde i starten af maj, hvor der kommer repræsentanter fra alle fem regioner, og der vil vi selvfølgelig lave et udkast til et program. Men vi vil ikke komme med et fuldt katalog. Det vil hovedsageligt dreje sig om at få et Danmark i balance," siger Leif Hornshøj og understreger, at partiet bliver landsdækkende og stiller op i alle valgkredse.

Lukningen af en lang række sygehuse rundtom i landet har fungeret som anledning til at mobilisere den generelle utilfredshed med den stigende centralisering, og Leif Hornshøj peger på, at det er nødvendigt for Udkantsdanmark selv at tage affære, da de etablerede partier alle har stået for den skævvridning, som mange danskere er utilfredse med.

"Indstillingen blandt dem, vi snakker med, er, at de små forskelle, der er på rød og blå stue, de er ingenting i forhold til, hvis vi mister vores sygehus, vores seminarium, vores skoler, hvis det hele bliver gjort til en nationalpark herude," siger Leif Hornshøj, som derfor ikke på forhånd vil pege på en statsministerkandidat.

"Ideelt ville vi helst have en udefra, som ikke er medlem af Folketinget. Men kommer vi i en situation, hvor vi bliver tungen på vægtskålen, så vil vi pege på den kandidat, der vil give os den bedste pris – det kan Løkke og Thorning godt se som en opfordring."

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00