Politisk kamp om indvandrerregnskab

BAGGRUND: Diskussionen af de økonomiske konsekvenser af indvandringen har skabt nye fronter, hvor Rønn Hornbech og Dansk Industri optræder på den ene side og Dansk Folkeparti og CEPOS på den anden.
Diskussionen om udlændingepolitikken har på det seneste været præget af vidt forskellige vurderinger af indvandringens økonomiske konsekvenser. Men faktisk har Nationalbanken i stilfærdighed udregnet et facit for et par år siden.
Diskussionen om udlændingepolitikken har på det seneste været præget af vidt forskellige vurderinger af indvandringens økonomiske konsekvenser. Men faktisk har Nationalbanken i stilfærdighed udregnet et facit for et par år siden.Foto: colourbox.com
Erik Holstein

Diskussionen om, hvor stor indvandring Danmark bør modtage, har de sidste uger taget en ny drejning, hvor det i højere grad er indvandringens økonomiske konsekvenser, der er i centrum. Denne vinkel er i særlig grad blevet nærværende i en situation, hvor den danske stat igen har fået katastrofalt store underskud.

Egentlig skulle man tro, at en debat om de økonomiske følger af indvandringen kunne foregå på et langt mere faktuelt grundlag end de ofte meget ideologiske diskussioner om indvandringens politiske og kulturelle følger. Men i stedet har man fået meldinger, der stritter i alle retninger.

En redning for velfærdssamfundet
Således bragte Berlingske i sidste uge flere artikler, der efterlod det indtryk, at indvandringen nærmest er en betingelse for opretholdelse af det danske velfærdssamfund. Her udtalte integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) fredag følgende:

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00