23. december: Bjarne Corydon

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Bjarne Corydon fra Socialdemokraterne.
Det, der ærgrer finansminister Bjarne Corydon (S) mest i 2012, er, at der ikke var enighed om en trepartsaftale. Det kunne have gavnet den økonomiske udvikling, siger han i dagens juleportræt.
Det, der ærgrer finansminister Bjarne Corydon (S) mest i 2012, er, at der ikke var enighed om en trepartsaftale. Det kunne have gavnet den økonomiske udvikling, siger han i dagens juleportræt.Foto: Lars Bertelsen
Susie Lund
Hvorfor gik du ind i politik?

Da jeg flyttede til Aarhus for at læse statskundskab, begyndte jeg at engagere mig i Socialdemokraterne. Jeg blev aktiv i Frit Forum, der er en organisation for socialdemokratiske studerende. Jeg har egentlig aldrig været i tvivl om, at det skulle være mit parti, hvilket nok hænger sammen med min opvækst og den måde, som jeg ret tidligt begyndte at betragte samfundet på.

For mig er den grundlæggende idé bag Socialdemokraterne, at det er et parti, der tager ansvar og laver nogle kompromisser, som gør, at vi kan holde samfundet kørende. Jeg har beskæftiget mig professionelt med politik i mange år, og det er blevet en del af mit liv at være socialdemokrat. 

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Mit grundlæggende mål er at få styret Danmark sikkert igennem den økonomiske krise. Den bedste kur imod krisen er, at vi strammer vores velfærdsmodel op i stedet for at afvikle den og gå i retning af, hvordan andre lande indretter sig. Det er mit job at have store mål på vegne af Danmark, selvom det kan virke en smule selvhøjtideligt, når man siger det.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Jeg har ikke en enkelt dansk politiker som forbillede. Jeg synes, at der er nogle meget inspirerende skikkelser i vores eget partis historie som Jens Otto Krag og H.C. Hansen. De er kendetegnet ved politisk mod i forhold til at tage kontroversielle beslutninger og kunne modstå populisme.

Så der er jo intet nyt under solen i forhold til det, som vi nu oplever i vores generation af socialdemokrater. De var også dengang under hård beskydning fra den yderste venstrefløj og fra højrefløjen, men de stod alligevel fast, da de havde en klar idé om, hvor de gerne ville hen. Det er inspirerende, men samtidig må jeg sige, at jeg ikke prøver at efterligne dem, men jeg tror, at man skal finde sin egen vej.

Hvilken modstander har du størst respekt for?


Jeg har ikke en favorit, men nu hvor det er jul, må man jo vise lidt rummelighed. Så jeg vil sige, at de finansordførere, som jeg samarbejder med, er meget kompetente mennesker. Trods vores politiske uenigheder har jeg stor respekt for dem personligt og fagligt, fordi de ved, hvad de taler om og har fået en tung opgave at løfte.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Fakta

Bjarne Corydon er 39 år og er uddannet cand.scient.pol. ved Aarhus Universitet. Han blev valgt ind i Folketinget for Socialdemokraterne i 2011 og sidder i dag som finansminister. Han har tidligere arbejdet som stabschef for Helle Thorning-Schmidt, leder af Socialdemokraternes analyse- og informationsafdeling og politisk-økonomisk rådgiver for den socialdemokratiske ledelse.


Kilde: ft.dk

Det er der ét entydigt svar på. Jeg prøver at være så meget sammen med mine børn som muligt. Jeg har fire styks i alderen 2 til 12 år, som jeg skylder at prioritere, når jeg har så mange timers arbejde som finansminister. Vi er gerne sammen om noget praktisk som at handle ind, lave mad eller tage i svømmehallen. Det er først og fremmest sammen med familien, at jeg slapper af.

Hvad er den bedste bog, som du har læst i år?

Jeg læser som regel kun faglitteratur om økonomi eller politisk teori. Den mest inspirerende bog, jeg har læst på det seneste, er ”Nixonland” af Rick Perlstein, som er en ordentlig moppedreng. Det er en fantastisk velskrevet bog, der i den grad zoomer ind på, hvordan politik som fag egentlig fungerer, og hvilke teknikker man kan gøre brug af som politiker.

Er du stadig politiker om 5 år?

Det er da nok ret sandsynligt. Jeg er utrolig glad for mit job, da Finansministeriet er et af de steder i dansk politik, som jeg allerhelst vil være, fordi jeg føler, at jeg er god til det. Men jeg vil omvendt sige, at det er meget vigtigt for mig at tilrettelægge mit liv, så jeg ikke bliver mentalt afhængig af at skulle være i den her branche. Jeg føler ikke, at jeg har truffet en livslang beslutning ved at gå ind i politik, men jeg tror tværtimod, at det kan være sundt, at man på et tidspunkt prøver noget helt andet. 

Hvad fortryder du fra 2012?

Jeg har ikke fortrudt særlig mange ting – det skulle da være, at jeg på det rent personlige plan er dårlig til at lægge arbejdsrelaterede bekymringer på hylden, når jeg kommer hjem. På det politiske plan er der ikke noget, jeg har fortrudt, men der er selvfølgelig noget, som har ærgret mig. Det, der nok ærgrer mig mest, er, at vi ikke kunne komme frem til en trepartsaftale. Hvis det var lykkedes, så kunne vi have flyttet den økonomiske udvikling i en endnu mere positiv retning, end vi er i stand til nu.

Hvad ser du frem til i 2013?

Mit grundlæggende mål er at få styret Danmark sikkert igennem den økonomiske krise. Den bedste kur imod krisen er, at vi strammer vores velfærdsmodel op i stedet for at afvikle den og gå i retning af, hvordan andre lande indretter sig. Det er mit job at have store mål på vegne af Danmark, selvom det kan virke en smule selvhøjtideligt, når man siger det.

Bjarne Corydon (S)
Finansminister

Når man er finansminister, kan man være sikker på, at dagsordenen er fyldt, og jeg tror desværre, at det bliver endnu et kriseår, hvor vi kommer til at slås benhårdt for at komme ud som et stærkere samfund. I betragtning af hvor lange arbejdsuger jeg har, så er sommerferien noget helt særligt, som jeg glæder mig meget til. Jeg vil bruge juleferien på at researche markedet for ferieboliger på Mallorca.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00