Afhopperi yndet hos danske EU-politikere

BAGGRUND: Anders Samuelsen og Gitte Seeberg er langtfra de første danske EU-parlamentarikere, der har vendt deres gamle parti ryggen.
Henrik TheilMarie Louise GørvildMorten Okkels

Med Anders Samuelsen og Gitte Seeberg er antallet af danske medlemmer af Europa-Parlamentet, der mere eller mindre frivilligt er hoppet af fra deres parti, nu oppe på en god håndfuld. I forhold til mængden af danske MEP'ere er det et ganske lille antal, der har forladt det hjemlige parti.

Aftægt eller afsæt
Tidligere tiders kandidater til Europa-Parlamentet kunne ofte synes at være udpeget efter kritierier som "tak for lang og tro tjeneste" eller "der er heldigvis langt til Bruxelles". Mens aftægts-kandidaterne ikke har gjort megen væsen af sig, så er de aktive politikere i større risiko for at komme på kollisionskurs med partiet hjemme i Danmark.

"Det er mærkeligt, at danskerne nærmest har udpeget ældre eller ligegyldige politikere til Europa-Parlamentet, hvor andre lande forsøger at få deres bedste politikere afsted. Det er jo det sted, hvor der virkelig sker noget, og hvor vi kan få indflydelse fra starten," siger den nu forhenværende MEP'er Freddy Blak, der oplevede en eksklusion fra Socialdemokratiet i sin sidste periode.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00