Altinget modtager millionstøtte fra Google

MEDIER: Altinget modtager 1,58 millioner kroner fra Googles innovationsfond til projekt, som skal give lettere adgang til data om lovgivningsprocessen i de danske og svenske parlamenter.

Offentlige databaser bugner af data, men det er ofte svært at finde og fordøje. Det skal et nyt projekt rette op på, forklarer Altingets strategi- og udviklingschef Mette Vindfeld Rosendahl.
Offentlige databaser bugner af data, men det er ofte svært at finde og fordøje. Det skal et nyt projekt rette op på, forklarer Altingets strategi- og udviklingschef Mette Vindfeld Rosendahl.Foto: Rasmus Flindt/Altinget
Søren Elkrog Friis

Der udgår massive mængder af data om lovgivningsprocessen fra de nationale parlamenter i Danmark og Sverige. Men selvom oplysningerne er offentligt tilgængelige, er det let at drukne i de rå mængder af ofte uredigeret data.

Det skal et nyt projekt forsøge at rette op på.

Altinget har modtaget knap 1,58 millioner kroner i støtte fra Googles nyhedsfond Google Digital News Initiative.

Pengene skal dels bruges til at automatisere indhold fra de åbne databaser under Folketinget og Rigsdagen, dels til at udvikle en offentlig online-platform til analyse af lovgivningsprocessen.

Formålet er at styrke journalister og samfundsborgeres mulighed for at undersøge og forstå, hvordan den nationale lovgivningsproces udspiller sig

Mette Vindfeld Rosendahl
Strategi- og udviklingschef, Altinget

"Vi er meget begejstrede over at have fået muligheden for at udvikle og anvende nye metoder til at arbejde med offentlig data," siger Mette Vindfeld Rosendahl, der er strategi- og udviklingschef på Altinget.

Demokratisk hjælpemotor
Målsætningen er at gøre den demokratiske proces mere forståelig for borgerne gennem innovativ brug af offentlig data, forklarer hun.

"Formålet er at styrke journalister og samfundsborgeres mulighed for at undersøge og forstå, hvordan den nationale lovgivningsproces udspiller sig," siger Mette Vindfeld Rosendahl.

Projektet bliver til i samarbejde med Altinget.se og analysebureauet Analyse og Tal. Det bliver Altingets danske og svenske afdeling, der skal udvikle og implementere den automatiserede journalistik samt udvikle og implementere nye redskaber til visualisering af data, mens Analyse og Tal skal stå for at udvikle den åbne platform.

Desuden er det svenske freelancebureau J++ tilknyttet projektet som konsulenter.

Projektperioden er frem til august 2018.

Støtter danske medieprojekter med 2,3 millioner kroner
Google-fonden uddeler ialt 163 millioner kroner, hvoraf 2,3 millioner går til danske medier. Udover Altinget modtager Danwatch i samarbejde med International Media Support 371.000 kroner fra fonden, som skal bruges til en digital platform, som skal gøre det lettere for internationale medier at verificere historier og dokumentation fra lokale medier i konfliktområder.

Derudover går omkring 375.000 kroner til designstudiet Usable Machine.

Ifølge Mediawatch er der ingen penge til blogmediet POV, som tidligere har fortalt, at det ville lægge billet ind på midler fra fonden.

Det er tredje gang, at Google-fonden uddeler midler til europæiske medier. Zetland, Kristeligt Dagblad og Danwatch har tidligere modtaget økonomiske rygklap fra fonden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Rosendahl

Udviklingsdirektør, Teknologiens Mediehus
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00