Borgerlige taber stort på de bløde områder

MENINGSMÅLING: Trods en strammere kurs fra S foretrækker vælgerne stadig en borgerlig regering til at klare udlændingepolitikken. Men på områder som sundhed, uddannelse, arbejdsmarked og miljø vinder S stort. I socialpolitikken har forskellen vokset sig gigantisk.

Selvom Venstre-regeringen har satset på sundhedspolitikken som et fokusområde, halter de borgerlige stadig langt efter socialdemokraterne her.&nbsp;Men værdipolitikken er en stærk blå trumf.&nbsp;<br>
Selvom Venstre-regeringen har satset på sundhedspolitikken som et fokusområde, halter de borgerlige stadig langt efter socialdemokraterne her. Men værdipolitikken er en stærk blå trumf. 
Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix
Erik Holstein

Kun 20 procent af vælgerne ønsker en borgerlig socialminister, mens næsten tre gange så mange – 57 procent – foretrækker en socialdemokrat på posten. Dermed er de borgerliges efterslæb på socialområdet blevet større end nogensinde før.

I det hele taget er vælgerne meget mere tiltalt af den socialdemokratiske politik på de bløde politiske områder, viser en ny Norstat-måling udført for Altinget. Her er svarpersonerne blevet bedt om at tage stilling til, om de foretrækker en socialdemokratisk ledet eller en borgerlig regering til at håndtere 17 forskellige politiske emner.

Undertallene viser, at 87 procent af S-vælgerne helst vil en socialdemokrat til at håndtere socialområdet, og kun 1 procent ønsker en borgerlig socialminister.

Omvendt er der et stort mindretal på 32 procent af Venstres vælgere, der mener, at S er bedst til at håndtere de sociale emner, mens 49 procent peger på de borgerlige. Blandt de konservative vælgere foretrækker et relativt flertal ligefrem en socialdemokratisk frem for en borgerlig socialminister.

Højt prioriteret felt
Det ser heller ikke for godt ud for de borgerlige, når det gælder sundhedspolitik. Det er et felt, som skiftende borgerlige regeringer ellers har prioriteret højt, men lige meget har det hjulpet.

49 procent ser helst en S-ledet regering styre sundhedspolitikken, mens kun 24 procent foretrækker en borgerlig regering her. Et relativt flertal af Dansk Folkepartis vælgere foretrækker en socialdemokratisk sundhedsminister.

Vælgernes tillid til en borgerlig regering er ligeledes begrænset på felter som arbejdsmarked, uddannelse, miljø, fødevarer samt energi- og klima, men det er områder, der ligger lidt længere nede på vælgernes prioriteringsliste. Det er mere alvorligt for de blå, at de taber på sundhed og socialpolitik, der er henholdsvis nummer to og tre på vælgernes dagsorden.

(Artiklen fortsættes under grafen)


Men de borgerlige har stadig et meget stærkt kort på hånden: Det er udlændingepolitikken, hvor de borgerliges forspring endda er vokset en smule siden sidste Norstat-måling fra juni måned.

Nu vil 44 procent af vælgerne helst have en borgerlig regering til at styre den udlændingepolitik, som vælgerne ser som det allervigtigste politiske emne. 30 procent ønsker en S-ledet regering til at håndtere området.

Når det gælder udlændinge, ønsker 20 procent af S-vælgerne, at de borgerlige styrer feltet, mens 60 procent af dem foretrækker en socialdemokrat.

Det er bedre tal for S end i slutningen af 90'erne, men S kan stadig ikke konkurrere med de borgerlige her, hvor 85 procent af Venstres vælgere helst ser en borgerlig regering til at stå for udlændingepolitikken, mens 0 (nul) procent ønsker en socialdemokrat til at styre området.

Næsten tilsvarende tal findes hos vælgere fra Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Der er således absolut intet, der tyder på, at større grupper borgerlige vælgere ønsker en blødere udlændingepolitik.

Lige spil på skat
Ser man på vælgernes ti vigtigste politiske emner, vinder de borgerlige også på økonomisk politik – med 38 procent mod 32 – og snævert på EU-politikken med 33 procent mod 30. I den eksplosive skattepolitik spiller de borgerlige og socialdemokraterne lige op med 37 procent til hver.

På de grønne områder, miljø, energi og klima, er vælgerne ubetinget mest sindet for en socialdemokratisk regering. Det gælder interessant nok også Dansk Folkepartis vælgere, og målingen understreger dermed, at DF-ledelsen slet ikke er på bølgelængde med sine vælgere på dette felt. Det er dog tvivlsomt, hvor mange stemmer de grønne områder flytter.

Norstat-målingen viser, at de borgerlige næppe ville have en chance uden overtaget på udlændingepolitikken. Men det kort er til gengæld stadig så stærkt, at det endnu engang kan vise sig at trumfe samtlige andre områder.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt
Hvem anser du for bedst egnet til at håndtere følgende politikområder: en socialdemokratisk ledet regering eller en borgerlig regering?
Målingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1.004 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet fra 29. september til 3. oktober 2016.
Se alle tal her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00