Analyse af 
Erik Holstein

Da Borgen tog LO-formanden som gidsel

ANALYSE: Den parlamentariske bredde bag det nye dagpengeforlig modsvares ikke af en tilsvarende opbakning i fagbevægelsen. Politikerne har lænet sig op ad Harald Børstings meldinger, men det er tvivlsomt, om LO-formanden er i trit med sine medlemmer.

Harald Børsting åbnede for&nbsp;det nye dagpengeforlig med sin meget forhandlingsvenlige stil. Men politikernes brug af den&nbsp;netop afgående LO-formand risikerer at svække fagbevægelsen på sigt.<br>
Harald Børsting åbnede for det nye dagpengeforlig med sin meget forhandlingsvenlige stil. Men politikernes brug af den netop afgående LO-formand risikerer at svække fagbevægelsen på sigt.
Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Erik Holstein

Børstings forsvar for den nye aftale er en gave til forligspartierne, men prisen kan blive en svækkelse af fagbevægelsen. Både fordi det for nogle bliver mindre attraktivt at melde sig ind i en A-kasse – og fordi fagbevægel-sens øverste ledelse i for ringe grad har afspejlet medlemmernes holdninger.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Det er ikke nok at have en LO-formand bag sig, hvis man skal sikre sig opbakning fra lønmodtagerne i almindelighed. Det kan politikerne komme til at sande, efter det nyt dagpengeforlig har mødt stærk kritik fra store dele af fagbevægelsen.

Det var forventet, at Akademikernes Centralorganisation ville finde versalerne frem, for det er frem for alt de nyuddannede akademikere, der får deres forhold forringet med den nye dagpengeaftale. Det er deres dækningsgrad, der falder drastisk, mens lærlinge fra håndværkerfag kan få dimittendsatsen beregnet ud fra lærlingelønnen.

Det var heller ikke overraskende, at FOA's formand Dennis Kristensen kaldte forliget ”en kæmpe skuffelse”, for Dennis Kristensen er kendt som en hårdtslående outsider i fagbevægelsen.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00