Danmark siger ja til patentdomstolen

FOLKEAFSTEMNING: 62,5 procent af vælgerne stemte søndag for dansk tilslutning til den fælles europæiske patentdomstol. 37,4 procent stemte nej.
Ved deltagelse i patentdomstolen afgiver Danmark suverænitet. Da både Dansk Folkeparti og Enhedslisten modsatte sig aftalen i Folketinget, måtte den godkendes ved folkeafstemning.
Ved deltagelse i patentdomstolen afgiver Danmark suverænitet. Da både Dansk Folkeparti og Enhedslisten modsatte sig aftalen i Folketinget, måtte den godkendes ved folkeafstemning.Foto: Bax Lindhardt / Scanpix
Michael Hjøllund
Fakta
Patentaftalen betyder, at der etableres et fælles europæisk enhedspatent, der dækker alle lande i samarbejdet. Dertil kommer en fælles patentdomstol, der skal afgøre sager om for eksempel krænkelse af patenter og patenters gyldighed. Sagerne skal kun føres én gang, og afgørelsen får direkte virkning i alle deltagende lande.

Sagerne afgøres efter fælles procesregler. Den fælles patentdomstol vil bestå af henholdsvis en central og en række regionale og lokale afdelinger i blandt andet Danmark.

Den 19. februar 2013 underskrev 25 lande, herunder Danmark, aftalen om en fælles europæisk patentdomstol.

Aftalen betyder afgivelse af dansk suverænitet og krævede derfor et flertal på fem sjettedele i Folketinget for at blive vedtaget. Da både Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte nej til aftalen måtte spørgsmålet til folkeafstemning.
BRUXELLES: Et markant flertal af de danske vælgere har sagt ja til, at Danmark kan tilslutte sig den fælles europæiske patentdomstol.
 
Det står klart, efter stemmerne fra søndagens folkeafstemning er talt op. 

Her stemte 62,5 procent af vælgerne ja til dansk tilslutning, mens nej-fløjen kun mønstrede 37,4 procent af stemmerne. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
 
Valgdeltagelsen landede på 55,8 procent. 

Dermed bakker vælgerne op om det brede politiske flertal, der forgæves har forsøgt at samle Folketinget om dansk tilslutning til patentdomstolen. 

Det har Dansk Folkeparti og Enhedslisten modsat sig. 
 
Thorning: Ikke let
Resultatet blev vel modtaget hos Statsminister Helle Thorning-Schmidt.
 
"Vi ved jo godt alle sammen, at det er ikke er så let at vinde en folkeafstemning om noget, der har med Europa at gøre, men ved I hvad, venner, det har vi gjort i aften," sagde hun i en tale til Socialdemokraterne på valgaftenen.
 
Dansk Industris administrerende direktør Karsten Dybvad kalder resultatet "en sejr for Danmark som idéland".
 
"I Danmark lever vi af at skabe, videreudvikle og sælge høreapparater, termostater, vindmøller og medicin i den absolutte verdensklasse. Det er selve fundamentet for vores samfund. I min optik er den flotte opbakning et udtryk for, at rigtig mange danskere er enige i, at Danmark lever af vores gode ideer og troen på samarbejde med andre lande, siger han i en pressemeddelelse.
 
Ærgerlig EL
Hos Enhedslisten vækker resultatet ærgrelse.
 
"Super ærgerligt med patentdomstol. Nu skal ja-partierne holdes op på løfter om arbejdspladser og ingen patenter på gener, software etc.," skriver partiets retsordfører Pernille Skipper på Twitter.
 
Folkebevægelsen mod EU, der ligesom Dansk Folkeparti og Enhedslisten har ført kampagne mod patentdomstolen, skosede efter nederlaget regeringen for ikke at have analyseret konsekvenserne af et dansk ja.
 
"Det havde været rigtigt fint, hvis vi havde fået et resultat på baggrund af, at befolkningen havde fået styr på, hvad det handler om," siger Lave K. Broch fra Folkebevægelsen mod EU.
 
Det betyder aftalen
Aftalen betyder, at Danmark tilslutter sig et samarbejde med 24 andre EU-lande om et fælles europæisk enhedspatent samt en fælles patentdomstol.

Desuden har et flertal i Folketinget besluttet, at Danmark i kølvandet på befolkningens ja vil oprette en dansk afdeling af patentdomstolen.

Dermed kan danske virksomheder i fremtiden søge ét patent og opnå beskyttelse af opfindelser eller idéer i alle 25 lande samtidig. På samme måde vil patentdomstolen i fremtiden kunne afgøre patenttvister med direkte retsvirkning i Danmark.

Her er de næste skridt
Patentreformen træder i kraft, når 13 lande – herunder de tre mest patentaktive lande, Storbritannien, Tyskland og Frankrig – har ratificeret aftalen.

Dermed går der stadig et stykke tid, inden aftalen bliver til virkelighed.

Spanien, Italien og Polen står uden for samarbejdet.
Dokumentation
På trods af at et bredt flertal i Folketinget støtter dansk tilslutning til patentdomstolen, findes der også kritikere af aftalen.

Læs om forskeres kritik af domstolens stuktur her.
Læs om patentdomstolens mulige indflydelse på softwareområdet her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00