Den hidsige lillebror vil være rød storesøster

ANALYSE: Enhedslisten arbejder med selvforståelsen oven på et godkendt valg, en ny borgerlig regering og gensynet med den blå slettelak. EL vil gerne etablere sig som et større folkeligt rødt parti, men er reelt afhængig af andre partiers kurs – særligt Dansk Folkeparti.

Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslistens politiske ordfører, lagde i sin landsmødetale stor vægt på at tale direkte til Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Netop Dansk Folkeparti er omdrejningspunkt for flere af de muligheder, Enhedslisten har for at få resultater. <br>
Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslistens politiske ordfører, lagde i sin landsmødetale stor vægt på at tale direkte til Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Netop Dansk Folkeparti er omdrejningspunkt for flere af de muligheder, Enhedslisten har for at få resultater.
Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenMads Bang

Efter fire år med direkte indflydelse kan Enhedslisten stå over for fire år i den parlamentariske periferi, forvist til de fjerneste dele af Christiansborg. V-regeringen har da også allerede været i gang med den blå slettelak og lægger op til at fjerne flere af de initiativer, Enhedslisten fik forhandlet hjem under den røde regering.

Men fremgang ved valget og en nyvunden position som venstrefløjens største parti i et fragmenteret Folketing, giver alligevel partiet nogle få strenge at spille på. Men melodien kommer langt hen ad vejen til at afhænge af andre partiers valg.

Analysen i partitoppen er således, at partiet ikke som i 2001 er sat helt ud af spillet i en blå skruetvinge af VKO-flertallet. Og i den analyse spiller DF en central rolle.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00