Ekstra 52 millioner til partierne: Sådan bliver de brugt

PARTISTØTTE: Der er stor forskel på, hvordan partierne bruger de nye millioner, de bevilgede sig selv i november. Partierne gør klogt i at løfte foden lidt fra speederen og tænke nyt, når pengene skal bruges, lyder det fra tidligere parti-chefer.

I november blev alle partier med undtagelse af Enhedslisten og Dansk Folkeparti enige om at bevillige sig selv flere penge. Nu er alle partierne langt i overvejelserne om, hvordan de skal bruges.
I november blev alle partier med undtagelse af Enhedslisten og Dansk Folkeparti enige om at bevillige sig selv flere penge. Nu er alle partierne langt i overvejelserne om, hvordan de skal bruges.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Simon Friis DateMorten Øyen

Har partierne ikke tilstrækkelig økonomi til at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere, bliver de alt for afhængige af input fra interesseorganisationerne. Og sandheden er den, at der ikke er særlig mange penge i dansk politik.

Noa Redington
Tidligere særlig rådgiver for Helle Thorning-Schmidt (S)

Forargede kritikere kaldte det en studehandel, mens andre mente det styrkede demokratiet, da Folketinget i november hævede gruppestøtten til partierne med ekstra 52 millioner. En stigning på 40 procent af de samlede midler til gruppestøtte til partierne.

Fakta
Det vil partierne bruge pengene på:
Altinget har spurgt de 9 danske folketingspartier, hvordan de vil bruge de ekstra midler til partistøtten i 2017. 

Socialdemokratiet
har modtaget 11,5 mio. kr. ekstra i partistøtte.
Socialdemokratiet vil bruge den ekstra støtte til at trække på bistand fra eksterne eksperter. Der er altså ingen planer om at hæve udgifterne til personale.


Radikale har modtaget 3,2 mio. kr. ekstra i partistøtte.
Radikale oplyser, at de grundet denne ekstra partistøtte har kunnet ansætte tre nye medarbejdere og hæve normeringen for deltidsansatte personlige assistenter til folketingsmedlemmerne i 2017. Fokus for Radikale har været. at folketingsmedlemmerne kan få hjælp og være godt klædt på til de relativt mange ordførerskaber og lovbehandlinger samt forhandlinger.


Konservative
modtager 2,7 mio. kr. ekstra i partistøtte.
Konservative oplyser, at man har foretaget organisatoriske ændringer både som resultat af indtrædelsen i regeringen og den øgede gruppestøtte. Ændringerne er svære at adskille fra hinanden, men siden vedtagelsen af den øgede gruppestøtte har man ansat to pressemedarbejdere, to AC’ere, fire studentermedhjælpere (to mere på vej) og en piccoline. 


SF modtager 2,9 mio. kr. ekstra i partistøtte. '
SF oplyser, at størstedelen bruges til løn. Folketingsgruppe har indtil videre ansat en fagrådgiver på arbejdsmarkedsområdet, en medarbejder der skal arbejde med nye digitale medier. En økonom forventes ansat snarligt. Desuden er en fagmedarbejder på deltid sat op i tid. Ved siden af styrkelsen på personalesiden har man afsat en pulje penge til at indkøbe ekstern ekspertbistand.


Liberal Alliance modtager 4,3 mio. kr. ekstra i partistøtte.
Liberal Alliance fortæller, at partiet har foretaget en mindre omstrukturering, hvor man har ansat en ny pressechef og oprettet en ny stilling som kommunikationschef. Midlerne vil desuden blive brugt på ekstern ekspertbistand, vælgeranalyser og udadvendte aktiviteter som f.eks. Folkemødet.


Dansk Folkeparti modtager 9,8 mio. kr. ekstra i partistøtte.
Dansk Folkeparti ønsker ikke at oplyse Altinget om, hvad de vil bruge midlerne på, men henviser i stedet til, at det vil fremgå af årsregnskabet. 


Venstre modtager 8,7 mio. kroner ekstra i partistøtte.
Midlerne går blandt andet til ansættelser, der kan styrke det daglige parlamentariske arbejde for folketingsmedlemmerne.


Enhedslisten 4,5 mio. kr. ekstra i partistøtte.
Dem vil Enhedslisten bruge til at ansætte 5 nye medarbejdere, og så har partiet opnormeret deltidsansatte svarende til 1 stilling. 4 af de nye medarbejdere er faglige rådgivere, der skal styrke en række af folketingsgruppens ordførerskaber. En enkelt ansættes til presse og kommunikation. Enhedslisten afsætter desuden et beløb til eksterne udredninger og projektansættelser. 

Alternativet modtager 3,5 mio ekstra i partistøtte.
Midlerne skal bruges til politisk rådgivning og faglig assistance i form af to fuldtidsstillinger. Ud over personaleudvidelsen vil midlerne gå til ekstern faglig assistance i forbindelse med større projekter.

Kilde: Partierne

Nu er pengene godt i gang med at blive brugt.

Fakta
Den nye lov om øget partistøtte

Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Liberal Alliance, Alternativet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Venstre har indgået en politisk aftale om at hæve gruppestøtten til folketingsgrupperne pr. 1. januar 2017.

Formålet er ifølge aftaleteksten at styrke Folketingets arbejde samt at give folketingsgruppernes mulighed for at indgå i den demokratiske proces og offentlige debat vedrørende lovgivningsarbejdet.

Folketingsmedlemmerne har angiveligt oplevet et stigende behov for ekspertbistand, og dette imødekommes af det nye ‘eksperttilskud’, som fordeles på baggrund af partiernes mandattal og udgør en forøgelse af gruppestøtten på 40 procent. Det betyder, at Folketingets partier samlet set får 52 millioner kroner ekstra i gruppestøtte i 2017.  

Det viser en forespørgsel hos alle partierne, som også afslører, at der er stor forskel på, hvordan man har tænk sig at bruge de ekstra midler i partikasserne.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00