Enhedslistens revolutionære kontrolfreak

PORTRÆT: Pernille Skipper minder i stil mere om en af klassens flittige piger end om en revolutionær agitator. Men politisk er hun svær at bide skeer med, og hun har været drivende i Enhedslistens skærpede kurs over for Socialdemokraterne.

Enhedslistens nye politiske ordfører Pernille Skipper har en stor stjerne i Enhedslistens bagland og betegnes af politiske modstandere som en fair og faglig politiker. <br><br>
Enhedslistens nye politiske ordfører Pernille Skipper har en stor stjerne i Enhedslistens bagland og betegnes af politiske modstandere som en fair og faglig politiker.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Erik Holstein

Eksekveringen var nærmest klinisk.

Da Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper i 2013 meddelte, at partiet ikke længere havde tillid til justitsminister Morten Bødskov (S), foregik det hele i en høflig og afdæmpet tone. Og den pressede minister var kort forinden blevet orienteret om sin forestående likvidering af skarpretteren Skipper. Pænt og korrekt og uden grimme ord.

Fakta
BLÅ BOG
Pernille Skipper

Født i 1984 i Aalborg
Bor i dag på Nørrebro i København  

Uddannelse
Cand. jur., Københavns Universitet, 2011
Student, Aalborghus Gymnasium, 2003

Politisk karriere:
2016 - Politisk ordfører for Enhedslisten
2011 - Folketingsmedlem for Enhedslisten i Fyns Storkreds fra 2011, næstformand i Folketingsgruppen

Pernille Skipper blev i april 2015 gift med DR-journalisten Oliver Routhe Skov.

Men også helt uden at ryste på hånden.

Forløbet er på mange måder typisk for Pernille Skipper, der på Enhedslistens sommergruppemøde i august for alvor trådte i karakter som ny politisk ordfører.

Jeg skal ikke være en ny Johanne, men udfylde rollen som politisk ordfører på min egen måde.

Pernille Skipper (EL)
Politisk ordfører
Ny udgave af Altinget: magasinTorsdag udkommer en ny udgave af Altinget: magasin, hvor du kan læse flere portrætter, interviews og baggrundsartikler om dansk politik.
Ny udgave af Altinget: magasin

Torsdag udkommer en ny udgave af Altinget: magasin, hvor du kan læse flere portrætter, interviews og baggrundsartikler om dansk politik.
Foto:

Den 32-årige Skipper er sjældent til svulstige ord, hun uddeler ikke verbaler lussinger på samlebånd, og hun er ikke så folkelig som Johanne Schmidt-Nielsen (EL). Men Skipper er hverken mindre konsekvent eller mindre rød end forgængeren.

Hun har således været en drivende kraft i Enhedslistens nye strategiske drejning. Inspireret af de borgerlige støttepartier overvejer Enhedslisten at operere med ”røde linjer” eller stille krav til regeringsgrundlaget, hvis partiet igen skal understøtte en socialdemokratisk ledet regering.

Kærligt sagt er hun en bandit på høje hæle. Jeg er dybt politisk uenig med hende, men hun er dygtig.

Søren Pind (V)
Justitisminister

Det er en overvejelse, der langsomt er modnet efter partiets bitre erfaringer med Thorning-regeringen. Men ifølge kilder i Enhedslisten var Pernille Skipper allerede på et tidligere tidspunkt indstillet på en hårdere linje. Det er dog en fremstilling, der ikke deles af alle i partiet.

Den socialdemokratiske fortælling gik dengang på, at det var ”den helt ustyrlige” Johanne Schmidt-Nielsen, der gjorde samarbejdet med Enhedslisten mere og mere umuligt. Men med Skipper ved roret kan Socialdemokraterne måske en dag komme til at savne ”den ustyrlige Johanne”.

Upolitisk hjem
Der var ellers ikke meget i den unge Pernilles opvækst, der tydede på, at hun skulle blive en stålsat venstrefløjspolitiker.

Hun voksede op i et typisk middelklassekvarter i en forstad til Aalborg, hvor hun boede i et rækkehus sammen med sin mor og storebror. Hendes mor er konsulent og leder inden for IT-branchen og ikke udpræget venstreorienteret. Snarere tværtimod.

Det var ikke et særlig politisk hjem, men Pernille begyndte så småt at interessere sig for samfundet i 15-års-alderen, hvor hun meldte sig ind i Venstres Ungdom. Hun ville gerne vide mere om politik og replicerede på en VU-kampagne om gratis medlemskab i tre måneder. Det medlemskab er Pernille Skipper siden blevet punket med et utal af gange, men efter eget udsagn deltog hun aldrig i et eneste VU-møde.

Det begyndte til gengæld at pege kraftigt mod venstrefløjen, da Skipper blev aktiv i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS). DGS har været startskuddet til en politisk karriere for en perlerække af venstrefløjspolitikere.

Som 16-17-årig meldte hun sig ind i Socialistisk Ungdomsfront (SUF), som er den ungdomsorganisation, Enhedslisten samarbejder tæt med. Og kom ad den vej ind i Enhedslisten. Skipper fortsatte sit uddannelsespolitiske engagement på Københavns Universitet, hvor hun endte som næstformand for studenterrådet.

Det nye team
Igennem SUF og DGS mødte hun Nikolaj Villumsen, og de to blev hurtigt personlige venner og har været det i de forløbne 12-13 år. Villumsen kom ligesom Skipper i Folketinget ved valget i 2011 og er i dag partiets udenrigsordfører. Forsvarsordfører Eva Flyvholm hører ligeledes til Skippers personlige venner.

Det er værd at bemærke, at Pernille Skipper på pressekonferencen efter sommergruppemødet blev sekunderet af Nikolaj Villumsen på den ene side og miljøordfører Maria Gjerding på den anden. De to ventes også at blive en del af det nye hold, der kommer til at tegne Enhedslisten.

Skippers nærmeste medarbejdere i Enhedslistens sekretariat er den tidligere Berlingske-journalist Simon Nyborg, der nu har titel af politisk rådgiver. Derudover er Mads Tanghøje fra pressetjenesten og pressechef Emil Nielsen blandt de nære daglige samarbejdspartnere.

Pernille Skipper stikker også ind imellem hovedet ind hos en af Enhedslistens gamle ræve som EU-ordfører Søren Søndergaard, der hører til Enhedslistens ”founding fathers”. De to kender hinanden fra den lille venstrefløjsorganisation SAP (Socialistisk Arbejderparti), der var et af de tre oprindelige partier bag Enhedslisten.

SAP er en trotskistisk organisation og spiller ind imellem stadig en rolle. For eksempel markerede SAP en kritisk holdning til opstilling af den dogmatiske muslim Asmaa Abdol-Hamid i 2007.

Pernille Skipper sad i en periode i SAP's landsledelse, men meldte sig ud af SAP, den dag hun blev udnævnet til politisk ordfører. Hun ville ikke risikere at komme i en uholdbar dobbeltrolle, hvis SAP kom med en udtalelse, der ikke dækkede flertallet i Enhedslistens folketingsgruppe.

Vil selv
På det personlige plan er den nye politiske ordfører en udpræget kontrolfreak. Hun elsker at være nede i detaljen og kan godt lide at gøre alting selv. I Enhedslisten har det været lidt af en kamp at få Skipper til at acceptere, at hun som politisk ordfører er nødt til at få andre til at styre sin kalender, og flere partifæller peger på, at hun hurtigt skal lære at uddelegere mere.

Hendes arbejdskapacitet er meget stor, men som frontfigur for et parti risikerer man at brænde ned, hvis man ikke selekterer benhårdt og holder de nødvendige frikvarterer. Så måske skal Skipper ligefrem ordineres flere foldboldaftener med sit favorithold Frem eller rendyrke sin mærkværdige interesse for amerikansk fodbold.

Mens Johanne Schmidt-Nielsen er langt skarpere retorisk, står der meget bred respekt på Christiansborg om Skippers faglighed. Justitsminister Søren Pind (V) udtrykker det således:

”Kærligt sagt er hun en bandit på høje hæle. Jeg er dybt politisk uenig med hende, men hun er dygtig.”

Selv politiske modstandere betegner Skipper som en fair player, og karakteristisk nok er forholdet mellem hende og Morten Bødskov i dag neutralt og professionelt. Langt fra det had, der prægede forholdet mellem Dansk Folkeparti og Konservative efter DF’s fyring af Lars Barfoed (K) som fødevareminister.

Skal løfte fortællingen
Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen stødte ind i Pernille Skipper, da de som håbefulde folketingskandidater kørte landevejene tyndt på Fyn op til valget i 2011.

Bramsen har siden krydset klinger med Skipper i Folketingets retsudvalg, og hendes karakteristik er på mange måder typisk for Borgen:

”Pernille har som retsordfører stået for en høj grad af faglighed og analyse. Selvom der tit har været politisk uenighed mellem hende og mig, kan man ikke sige andet, end at hun går sagligt til værks. Det håber jeg, hun tager med som politisk ordfører,” siger Trine Bramsen.

Bramsen tilføjer dog:
”Som retsordfører er det fagligheden og de juridiske aspekter, man skal være dybt inde i. Det er en ganske anden sag at skulle løfte selve fortællingen om Enhedslisten som politisk ordfører. Så jeg er da spændt på, hvordan det kommer til at gå.”

Pernille Skipper hæfter sig ved, at hun ikke kommer til at trække læsset alene:
”Johanne sidder der jo stadigvæk, ligesom jeg også var inddraget før, så på det strategiske plan er der ikke meget, der er anderledes. Jeg skal ikke være en ny Johanne, men udfylde rollen som politisk ordfører på min egen måde.”

Planlagt længe
Udnævnelsen af Skipper til politisk ordfører var velforberedt.

Enhedslisten havde været nødt til at kalkulere med muligheden for, at Johanne Schmidt-Nielsen blev afskåret fra at stille op til 2015-valget som følge af partiets rotationsprincip. Så allerede ved indgangen til 2015 var Skipper udset til at være den næste politiske ordfører.

Udover en stilsikker parlamentarisk stil havde Skipper det es i ærmet, at hun altid scorede tårnhøjt ved Enhedslistens interne urafstemninger om folketingskandidater. Allerede i 2012 blev hun nummer et i partiets urafstemning.

Skippers popularitet i baglandet skyldes ikke mindst, at hun hele vejen igennem har været aktiv på alle niveauer i Enhedslisten: Hun har siddet i folketingsgruppens ledelse og i partiets hovedbestyrelse, men hun har også deltaget i masser af praktisk aktivistarbejde. Noget, der vægtes højt i den basisorienterede Enhedsliste.

Andet vælgersegment
Det ændrer bare ikke på, at det ikke er let at komme efter Johanne Schmidt-Nielsen, der uden sammenligning har været Enhedslistens mest populære skikkelse gennem tiden. De senere år har Johanne toppet listen, når vælgerne skulle give karakter til partilederne. Kun DF-formand Kristian Thulesen Dahl har været en konkurrent til førstepladsen.

Med sin bredt favnende folkelige stil lykkedes det Johanne Schmidt-Nielsen at nå helt nye vælgersegmenter. Ja, ved valget i 2011 havde EL endda held til at trække stemmer over midten, da partiet fik en marginal del af DF-vælgerne vundet over. Det kan meget vel have givet det ekstra mandat, der med det yderste af neglene sikrede Thorning magten.

Stilmæssigt er Skipper mere tør, saglig og akademisk. Mens Johanne Schmidt-Nielsen ofte talte til mave og hjerte, taler Skipper i langt højere grad til hovedet.

Mens Enhedslistens tidligere frontfigur Pernille Rosenkrantz-Theil (S) havde punkhår og piercinger, og Johanne Schmidt-Nielsen kombinerede fynsk forår med venstrefløjs-rebellion, minder Pernille Skipper mere om klassens flittige pige, der er kvik, har læst på alle lektierne og kan stoffet til fingerspidserne.

Dermed appellerer Skipper efter alt at dømme til et andet vælgersegment. Hendes stil sandsynliggør, at hun kan gå på strandhugst hos radikale vælgere, ikke mindst tidligere radikale vælgere, der i dag befinder sig hos den nye konkurrent Alternativet.

Dilemma fra starten
Spørgsmålet er til gengæld, om Skipper kan gøre kunsten fra 2011-valget efter og konkurrere med Dansk Folkeparti om klassiske arbejdervælgere. Det tvivler man på i DF, hvor man ellers har stor respekt for Skippers faglighed:

”Vi var meget imponerede over hende under kampagnen mod afskaffelse af retsforbeholdet, hvor hun virkelig havde styr på tingene. Men jeg tror ikke, der er nogen stor risiko for, at hun kan appellere til vores vælgere,” siger DF’s pressechef, der også hedder Søren Søndergaard.

Indtil videre er Johanne Schmidt-Nielsen den eneste, der har formået at løse Enhedslistens gamle dilemma med at række fra Preben Wilhjelm til Preben Møller Hansen. Fra den meget principielle venstrefløjsteoretiker til den rapkæftede og populistiske sømandsboss.

Det er en problemstilling, man er opmærksom på i Enhedslisten, hvor man satser på at supplere den nye politiske ordfører med folk, der kan appellere bedre til den ufaglærte arbejder, der er træt af EU og globaliseringen. Så man fastholder positionen som det største parti til venstre for Socialdemokratiet.

Men Pernille Skipper kan trøste sig med, at medierne ofte undervurderer den, der afløser en karismatisk frontfigur: Da Anders Fogh Rasmussen afløste Uffe Ellemann-Jensen, og da Kristian Thulesen Dahl afløste Pia Kjærsgaard, var alle sikre på, at deres partier ville gå tilbage. Det modsatte skete som bekendt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00