Analyse af 
Erik Holstein

Et valg kan blive Thulesens alibi for partnerskift

ANALYSE: Hvis S overtager magten efter et valg, kan DF komme nærmere sin strategiske midterparti-ambition. Det er ekstremt usandsynligt, at Thulesen bøjer sig for LA's ultimative krav, og odds for et nyvalg er nu over 50 procent.

Efter 20 års fjendskab mellem S og DF, blæser der nu&nbsp;mildere vinde mellem de to partier. Det kan få betydning for de kommende måneders&nbsp;forhandlinger om 2025-planen.<br>
Efter 20 års fjendskab mellem S og DF, blæser der nu mildere vinde mellem de to partier. Det kan få betydning for de kommende måneders forhandlinger om 2025-planen.
Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Erik Holstein

På Christiansborg er der ingen, der ønsker et hurtigt valg. Men der var heller ikke nogen, der ønskede 1. Verdenskrig.
Alligevel kom den, fordi parterne mistolkede hinandens hensigter og blev fanget af ultimatummer og deres egen retorik. 

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Da Dansk Folkeparti midt i 00’erne luftede visionen om at blive det nye midterparti, fnyste den daværende radikale leder Marianne Jelved foragteligt. Et utænkeligt scenarie mente Jelved, der var vant til positionen som den ombejlede dame i midten.

Ikke desto mindre kan Dansk Folkeparti i den kommende weekend gå til årsmøde tættere end nogensinde på at realisere målet om at blive det nye midterparti. Et parti, der nok har yderstandpunkter i udlændingepolitikken, men som ikke desto mindre både kan samarbejde med socialdemokrater, SF’ere og borgerlige. DF’s årsmøde ligger pudsigt nok i samme weekend, som Radikale holder sit landsmøde i Nyborg.

Fjender eller allierede
Det var DF-stifter Pia Kjærsgaard, der helt tilbage i år 2000 erklærede, at det mest naturlige for Dansk Folkeparti ville være at samarbejde med Socialdemokraterne. Men, erkendte Kjærsgaard, det kunne først blive, når generationen med Poul Nyrup Rasmussen, Svend Auken og Mogens Lykketoft havde sluppet de socialdemokratiske tøjler.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00