Gallup vandt i meningsmåling, DR vandt i valgaftensprognose

MENINGSMÅLINGER: Gallups sidste måling kom tættest på valgresultatet, mens TV 2 tabte kampen om valgaftenens prognoser.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Af Søren Risbjerg Thomsen,
Professor, Altinget.dk's valgekspert

Alle meningsmålinger havde lagt op til, at rød blok ville vinde valget, men resultatet blev meget snævert med kun 50,3 pct. til rød blok. Tabellen herunder viser fejlprocenter beregnet ved, hvor mange pct. der skal flyttes i den enkelte måling for at få det faktiske valgresultat.

Se Risbjergs tabel her: http://www.altinget.dk/misc/Fejlprocenter.doc

Meningsmålingerne er de seneste fra hvert analyseinstitut med angivelse af publiceringsdato og datoer for gennemførelse af interviews. Meningsmålingen fra Gallup kom tættest på det faktiske valgresultat med en fejlprocent på kun 2,4 pct. Dernæst kom Epinion med 3,1 pct., Voxmeter med 3,4 pct., Megafon med 3,5 pct., Greens og Norstat med 4,0 pct. og Rambøll med en fejlpct. på 4,6.

Berlingskes snit bedst
Af de to gennemsnitsindeks klarede Berlingske gennemsnit sig bedst med en fejlpct. på 2,9 mod Altinget.dk-gennemsnittet med en fejlpct. på 3,2. Altinget.dk's gennemsnit, der byggede på målinger publiceret frem til 14/9 havde i lighed med Berlingskes en fejlprocenter på 2,9.

Af de tidlige exit polls frem til kl. 19:00 var Epinions med en fejlpct. på 3,0 en anelse bedre end Megafons med en fejlpct. på 3,4.

Jeg har desværre ikke registreret en exit poll samtidig med Epinions fra 19:55, men TV 2 publicerede en exit poll kl. 20:35 med en fejlprocent på 3,6 pct.  Det var samtidig med, at DR publicerede sin første valgaftensprognose med den samme fejlprocent på 3,6.

DR's valgaftensprognose bedst
Min opgørelse over fejlprocenterne i de to valgaftensprognoser er foreløbig og ikke komplet, men jeg mener, at opgørelsen meget godt viser udviklingen i de to prognoser.

Fejlprocenten i DR's valgaftensprognose reduceredes gradvist til 1,0 pct. frem til kl. 21:39, mens TV 2 frem til kl. 21:40 stadig havde en fejlpct. på 2,9 pct. DR's prognose var helt nede på 0.0 pct. fra kl. 22:55, mens TV 2 havde en fejlpct. på 2,0 kl. 22:54. Kl. 00:38 havde begge fjernsynskanaler landsresultatet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00