Enhedslisten letter presset på Thorning

RUNDSPØRGE: Selvom regeringen laver årets mest afgørende reformer sammen med højrefløjen, vil Enhedslistens hovedbestyrelse ikke afskrive muligheden for en ny finanslovsaftale med regeringen. Dermed reduceres presset på regeringen.
FINANSLOV: Med meldingen fra Johanne Schmidt-Nielsen og Enhedslistens hovedbestyrelse har Thorning fået lidt større manøvrerum. Nu behøver regeringen ikke nødvendigvis vælge mellem reformer til højre og finanslov til venstre. Men i praksis bliver øvelsen stadig meget svær.
FINANSLOV: Med meldingen fra Johanne Schmidt-Nielsen og Enhedslistens hovedbestyrelse har Thorning fået lidt større manøvrerum. Nu behøver regeringen ikke nødvendigvis vælge mellem reformer til højre og finanslov til venstre. Men i praksis bliver øvelsen stadig meget svær.Foto: Signe Mie Jensen/Altinget.dk
Tyson W. LyallErik Holstein
Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelse anlægger en bemærkelsesværdig pragmatisk holdning til partiets rolle i årets parlamentariske spil. Det viser en rundringning, som Altinget | Research har foretaget til de 25 medlemmer af hovedbestyrelsen.

22 ud af de 23 HB-medlemmer, Altinget fik kontakt til, svarer således nej til, at "Enhedslisten ubetinget skal stemme imod finansloven for næste år, hvis regeringen i løbet af året indgår forlig om førtidspension, kontanthjælp og skat med de borgerlige".

De tre reformer anses for de vigtigste markører for Enhedslisten, men det ventes, at regeringen vil satse på forlig med højrefløjen på disse områder. Ikke mindst den magtfulde økonomiminister Margrethe Vestager (R) trækker i den retning.

Dermed udfordres Enhedslistens landsmødebeslutning fra 2010, hvoraf det fremgår, at partiet ikke kan stemme for en finanslov, der "opsummerer et års nedskæringspolitik gennemført sammen med partier til højre i salen".

Derfor kan det synes overraskende, at et overvældende flertal i Enhedslistens hovedbestyrelse ikke pr. defintion vil afskrive et nyt finanslovsforlig i en situation, hvor årets helt centrale forlig er indgået med de borgerlige.

Man bevæger sig ud på et farligt spor, hvis man parkerer sit parlamentariske grundlag på sidesporet. Den sammenhæng går jeg ud fra, at en mindretals-regering er bevidst om.

Johanne Schmidt-Nielsen
Politisk ordfører (EL)

Advarsel fra Johanne
Den pragmatiske holdning i baglandet passer som fod i hose til partiets politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, der på trods af en kritisk holdning til regeringen ikke vil lukke nogen døre:

"Des flere aftaler, regeringen får spundet sig ind i med højrefløjen, desto vanskeligere bliver det selvfølgelig at lave noget sammen med os. Det er ekstremt ærgerligt, hvis regeringen vælger at lave førtids- og fleksjobsreform med højrefløjen, for så skal almindelige mennesker igen betale regningen. Men hvordan vi stemmer til finansloven, kan først afgøres, når vi kender det samlede billede."

Johanne Schmidt-Nielsen tilføjer dog:
"Man bevæger sig ud på et farligt spor, hvis man parkerer sit parlamentariske grundlag på sidesporet. Den sammenhæng går jeg ud fra, at en mindretalsregering er bevidst om."

Den fleksible indgangsvinkel skal altså på ingen måde ses som en blankocheck, og det bliver i praksis hundesvært at få halet en finanslovsaftale i land med Enhedslisten, hvis der på afgørende områder ligger forlig til højre. Men døren står i det mindste på klem.

"Rent selvmord"
Det eneste af de adspurgte HB-medlemmer, der skiller sig ud fra mængden, er Niels C.F Rasmussen fra partiets afdeling på Lolland.

Han anser det for usandsynligt, at regeringen vil danne "reform-parløb" med de borgerlige frem mod næste finanslov. Men skulle det ske, mener han ikke, at partiet har andet valg end at sige fra,

"Vi kan ikke stå til regnskab over for vores egne vælgere, hvis vi lægger stemmer til borgerlig politik. Hvis vi går med i en aftale, efter der har været vedtaget forringelser hele året, så ville det være rent selvmord for Enhedslisten."

Han tror dog ikke på, det kommer så vidt:
"Jeg tror ikke, Socialdemokraterne tør tage et valg nu. SF er også meget vilde efter ministerbiler for tiden, så mon ikke de også retter sig efter Enhedslisten. Jeg tror ikke selv, de tør tage det slagsmål med Enhedslisten," siger Niels Rasmussen.

Enhedslisten holder årsmøde i næste weekend, og der er her et forslag om, at et nyt finanslovsforlig skal til urafstemning i EL. Forslaget ventes dog at falde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00