Goul: Arbejdervælgerne har stemplet ud

VALGFORSKNING: Krisepolitikken har drevet de socialdemokratiske arbejdervælgere på vild flugt, siger valgforsker Jørgen Goul Andersen. Men regeringen har fortsat en lille chance, for vælgerne er ikke begejstrede for nogen af partierne.

Smilene var store ved Thorning-regeringens dannelse i 2011, men efter få uger var den i krise.&nbsp;Vælgerkrisen er fortsat lige siden.&nbsp;<br>
Smilene var store ved Thorning-regeringens dannelse i 2011, men efter få uger var den i krise. Vælgerkrisen er fortsat lige siden. 
Foto: Hasse Ferrold
Erik Holstein

”Når vælgerne har forladt Socialdemokraterne og SF, er der mest tale om et fravalg. Ikke et positivt tilvalg af andre partier. Der kan ligge et lille håb for regeringen i, at tilliden til alle partier og det politiske system generelt er så lav.”

Det konkluderer professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet, der er ved at lægge sidste hånd på ny bog om vælgervandringer. Goul Andersen har i en lang årrække studeret vælgernes bevægelser og hvilke bagvedliggende holdninger, der får vælgerne til at skifte partier. Han regnes som en af de fremmeste eksperter på området.

Ifølge Jørgen Goul Andersen er den politiske entusiasme i vælgerkorpset i enestående grad fraværende nu, og desillusioneringen er størst blandt de socialdemokratiske vælgere:

”Der har været en meget stor del af dem, der stemte socialdemokratisk ved sidste valg, der nu svarer ”ved ikke” eller ”vil ikke stemme” i meningsmålingerne. Socialdemokraterne har i princippet en potentiel reserve her. Men det mest sandsynlige har været, at mange i frustration ville blive på sofaen. Derfor kan valgdeltagelsen vise sig at blive en vigtig parameter for, hvordan udfaldet af folketingsvalget bliver.”

Flugten fra især S og SF skyldes ikke, at de to partiers vælgere pludselig er blevet tilhængere af andre partiers politik:

”De fleste har forladt S og SF som en protestreaktion. Fordi partierne gjorde noget andet end, de havde lovet før valget. Det reagerer vælgerne på, men det er ikke sådan, at vælgerne har skiftet holdning,” siger Goul Andersen.

Mens det så udpræget var udlændingepolitikken, der tidligere åreladede Socialdemokraterne, har frafaldet denne gang en anden årsag: ”Blandt socialdemokratiske vælgere er der meget stor utilfredshed med den krisepolitik, der er ført. Utrolig mange vælgere har forladt partiet af den grund,” siger Goul Andersen og tilføjer:

”Det kunne man måske have sluppet lidt bedre afsted med, hvis regeringens økonomiske politik havde givet iøjnefaldende resultater. Men det jo ikke tilfældet. Det går kun lidt bedre nu, og væksten i Danmark har været usædvanlig lav under krisen sammenlignet med andre lande. Når det gælder BNP, ligger vi stadig et godt stykke under 2007.”

Sociale og politiske skel
Modviljen mod krisepolitikken er centreret i den klassiske socialdemokratiske vælgerbase, understreger Goul:
”Det er især arbejdere og lavere funktionærer, der har tjekket ud på grund af regeringens krisepolitik. Her har utilfredsheden været massiv. Blandt de selvstændige og højere funktionærer, der stemmer på regeringen, har der været en mere neutral og afventende holdning. Blandt dem har der ikke været noget frafald af betydning, men heller ikke her har der været den store tiltro til effekten af regeringens krisepolitik.”

De deserterede socialdemokrater er gået i flere retninger:
”Blandt mange af de socialdemokrater, der har været utilfredse med krisepolitikken har Dansk Folkeparti været et nærliggende alternativ. Men der er også gået nogle til Enhedslisten og til sofaen.”

Selvom skuffelsen har været størst hos S- og SF-vælgerne, viser vælgerundersøgelsen, at det heller ikke er alle radikale vælgere, der har været lige glade for den stramme økonomiske politik, partiet ellers har været drivende i:

Regeringens chancer er måske ikke helt så dårlige, som man kunne tro. For vælgerne bevæger sig virkelig meget i disse år. De, der gik fra S til DF på grund af udlændinge-politikken i 90'erne og 00'erne, forsvandt ”for good”. Noget tyder på, at nogle af dem, der har taget vejen de sidste par år, sidder lidt mere løst.

Jørgen Goul Andersen
Valgforsker, professor ved AAU

”Der er en mindre gruppe af radikale vælgere, der har skiftet parti på grund af krisepolitikken. Flertallet har bakket op, men en gruppe på måske en femtedel har sagt farvel. De radikale vælgere, der har forladt partiet på grund af den økonomiske politik, er typisk gået til Enhedslisten, eller svarer ”ved ikke” i målingerne.”

Regeringen kan trøste sig med, at bogens data om reaktionerne på krisepolitikken stammer tilbage fra maj-juni 2013, et tidspunkt, hvor det stod endnu dårligere til med regeringspartiernes opbakning. Og Goul Andersen anser det ikke for helt udelukket, at vælgerne kan vindes tilbage igen:
”Chancerne er måske ikke helt så dårlige, som man kunne tro. For vælgerne bevæger sig virkelig meget i disse år. De, der gik fra S til DF på grund af udlændingepolitikken i 90'erne og 00'erne, forsvandt ”for good”. Noget tyder på, at nogle af dem, der har taget vejen de sidste par år, sidder lidt mere løst.”
 
Problemet over alle
Jørgen Goul Andersen tror ikke på, at socialdemokratiske kampagner, der beskylder Dansk Folkeparti for økonomisk uansvarlighed vil hjælpe med at hente stemmerne hjem:

”Det vil snarere bekræfte nogle vælgere i, at DF er et socialt ansvarligt parti. Den kampagne kunne lige så godt være bestilt af Dansk Folkeparti,” siger Goul Andersen, der peger på et område, der derimod kan få afgørende betydning:

”Det er konflikten om dagpengene. Målinger har vist, at det er noget, der optager folk langt ind i de borgerliges rækker. Folk kan ikke fordrage tanken om, at almindelige danskere må flytte fra hus og hjem. Desuden er der flere, der er berørt af ledighed, end man kunne tro. Udover dem, der selv er arbejdsløse, handler det også om dem, der berøres af arbejdsløshed for ægtefælle, børn, forældre – og dem, der frygter at blive fyret. Derfor er det overordentligt mange vælgere, der har aktier i dagpengestriden.”

Det er en kendsgerning, regeringen i egen interesse burde tage alvorligt, mener Goul:
”Hvis man har som mål at bevare regeringsmagten, burde der være en rationalitet i at få lukket den dagpengesag så hurtigt muligt. Også for Radikale Venstre. Men det kræver, at regeringen selv spiller ud. Man får ikke gevinst hos vælgerne, hvis man først handler, når man er tvunget til det,” siger Jørgen Goul Andersen.

Bogen ”Vælgere på vandring” er redigeret af Jørgen Goul Andersen sammen med Ditte Shamshiri-Petersen og har bidrag fra en række andre forskere. Den udkommer senere på efteråret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Goul Andersen

Professor, Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet, forfatter
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1977)

0:000:00