Grænsekontrollen er blevet populær

MENINGSMÅLING: Et stort flertal af vælgerne vil fortsætte kontrollen ved de danske grænser. Vælgere fra DF og Venstre elsker grænsekontrol, mens Alternativets vælgere er de eneste, der entydigt er imod.

Foto: Claus Fisker/Scanpix
Erik Holstein

Flygtningekrisen har afgørende ændret danskernes holdning til grænsekontrol. Mens kontrol ved de nationale grænser inden for EU indtil for nylig syntes på vej på historiens mødding, er der nu et massivt flertal blandt danskerne for at fortsætte med den danske kontrol af grænsen i op til to år.

Næsten to ud af tre danskere – 66 procent – er tilhængere af at køre videre med den grænsekontrol, Danmark genindførte i januar. Kun 22 procent er imod, mens 12 procent svarer ”ved ikke”, viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget.

Regeringen har tidligere på måneden besluttet at forlænge kontrollen endnu en gang, og den afgørelse er godkendt af EU-Kommissionen for en periode på op til et halvt år. Også Østrig, Tyskland, Sverige og Norge fik tilladelse til at forlænge grænsekontrollen.

98 procent for
Dykker man ned i undertallene for de enkelte partier, er der logisk nok en klar sammenhæng mellem villigheden til at tage imod store flygtningegrupper og holdningen til grænsekontrol.

Hos Dansk Folkepartis vælgere er der således ikke antydning af vaklen i geledderne: Præcis 98 procent af DF-vælgerne ønsker grænsekontrollen fortsat op til to år.

”Hvad sker der for de sidste to procent?” siger DF’s formand for Retsudvalget Peter Skaarup med et grin, da han hører tallene for DF.

”Uenigheden med Venstre om grænsekontrol var en af hovedårsagerne til, at vi ikke kunne gå i regering. Nu kom grænsekontrollen så alligevel, og jeg er ikke det mindste i tvivl om, at den har reduceret antallet af asylansøgere.”

Skaarup føler sig sikker på, at tilslutningen til grænsekontrollen er steget efter indførslen i januar:

”Mange af dem, der var skeptiske, er kommet på andre tanker, fordi de har set, at kontrollen hverken bremser den fri bevægelighed eller fører til store trafikpropper ved grænsen.”

(Artiklen fortsætter under grafen)

Pind og Jensen imod
I et parti som Venstre har meningerne været delte - selv på topplan: Integrationsminister Inger Støjberg (V) er kendt som tilhænger af grænsekontrol, mens blandt andre justitsminister Søren Pind (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) i januar var imod.

Men blandt Venstres vælgere er der ikke antydning af tvivl: Kun 10 procent af V-vælgerne er imod grænsekontrol, mens 84 procent er for. Næst efter DF-vælgerne er Venstre-vælgerne de stærkeste tilhængere af kontrol ved de danske grænser.

Også hos vælgere fra Konservative og Liberal Alliance er der massive flertal for at fortsætte kontrollen. Socialdemokraterne er lidt mere delte, men 63 procent bakker op om partiledelsens støtte til grænsekontrol, mens 26 procent er imod.

Koster politiressourcer
I den anden side af spektret finder man vælgerne fra Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet. Det er dog bemærkelsesværdigt, at der hos SF, Enhedslisten og Radikale er store mindretal, der går ind for at fortsætte grænsekontrollen.

Således er det 50 procent af Enhedslistens vælgere, der er imod forlængelse af grænsekontrollen, mens 40 procent er for. Samme mønster ser man hos de radikale vælgere, hvor 43 procent er imod grænsekontrol, mens 36 procent er for. Hos SF er tallene 49 procent imod forlænget grænsekontrol, 39 procent for.

”Når der kommer så mange mennesker til et land på kort tid, vil mange gerne have styr på, hvem der kommer ind i landet. Men det får man kun delvist nu, for der er jo kun tale en stikprøvekontrol ved grænsen,” siger SF's integrationsordfører og nyvalgte gruppeformand Jacob Mark.

Han tilføjer, at SF er skeptisk over for grænsekontrollen, men ikke fuldstændig afvisende:

”Vi er ret pragmatiske. Vi er mest bekymrede over, at man bruger så mange politiressourcer nede ved grænsen. Vi er også tvivlende over for, hvor meget kontrollen bremser tilstrømningen, for man kan jo stadig søge asyl i Danmark på samme måde som før, ” tilføjer Jacob Mark.

Splitter rød blok
Kun blandt Alternativets vælgere er der massiv modstand mod grænsekontrol: Her er 59 procent imod, og kun 20 procent er for. Dermed understøtter meningsmålingen tendensen til, at Alternativet er det absolut blødeste af alle partier, når det gælder værdipolitik.

Aldersmæssigt er der størst støtte til at forlænge grænsekontrollen hos vælgerne fra 40 år og op, men selv i de yngste vælgergrupper, er det et mindretal, der er imod.

I alle egne af landet er der klare flertal for grænsekontrol, men flertallet er mindst i Hovedstaden og størst i resten af Sjælland.

I rød blok er flertallet for grænsekontrol på 49 procent mod 39, mens tallene er anderledes klare i blå blok: Her går et flertal på 86 procent mod 7 procent ind for at forlænge kontrollen ved de danske grænser.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt:

Danmark har sammen med en række andre EU-lande anmodet Kommissionen om at få mulighed for at forlænge grænsekontrollen op til to år. Mener du, at det er en god eller dårlig idé, hvis Danmark forlænger grænsekontrollen op til to år?

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1.004 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 6. til 9. maj 2016.

Se alle tal her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00