Grundlovskonflikt bag afstemning om tronfølgen

BAGGRUND: Bag folkeafstemningen om tronfølgeloven gemmer sig et større politisk opgør om, hvorvidt Danmark skal have ny grundlov eller ej.
Venstrefløjen i Folketinget ønsker grundloven fra 1953 ændret. De borgerlige afviser - og vil begrænse ændringen til tronfølgeloven.
Venstrefløjen i Folketinget ønsker grundloven fra 1953 ændret. De borgerlige afviser - og vil begrænse ændringen til tronfølgeloven.Foto: www.ft.dk
Niels Th. Dahl

Lige nu er jeg ubetinget modstander af en ændring, fordi der er så mange hæsligheder, der står på spring for at komme ind.

Søren Krarup (DF)
Grundlovsordfører

Det er næppe gået op for størstedelen af danskerne endnu.

Søndag den 7. juni skal det ved en folkeafstemning afgøres, om den danske tronfølgelov for første gang i næsten 60 år og for kun tredje gang siden enevældens indførelse i Danmark skal ændres eller ej.

Ved første øjekast vil ændringen sikkert ikke kunne støde ret mange. Regeringen har foreslået - og Folketinget vedtaget - at der skal indføres fuld ligestilling til tronen i Danmark, så det altid er det ældste barn af kongen eller dronningen, der arver tronen. En indlysende ændring, der skal erstatte den for 2009 helt uforståelige regel, at en yngre søn går forud for en ældre datter, sådan som tronfølgeloven i dag foreskriver.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00