Hegelund og Mose: Projekt Ny Løkke

MANDAGSTRÆNEREN: Statsministeren forsøger at arbejde mere struktureret med sit personlige lederskab. Mandagene på Marienborg er blevet centrale: Løkke henter inspiration og forsøger at løfte et slidt image i beslutnings-danmark.

I september holdt Løkke civilsamfunds-topmøde på Marienborg for at drøfte integration. 
I september holdt Løkke civilsamfunds-topmøde på Marienborg for at drøfte integration. Foto: Simon Læssøe / Scanpix
Susanne HegelundPeter Mose

Den EU-kriseramte Lars Løkke Rasmussen vil være lovlig undskyldt, hvis han sprang netværks-løbeturen over her til morgen, mens han gjorde klar til at modtage Folketingets partier til møder om, hvordan Danmark kommer videre efter nej'et.

Mandag klokken 7.30 møder de lokale ellers ofte landets statsminister iført stramt siddende løbetøj i området omkring Marienborg. Med på morgen-løbeturen er gerne en flok beslutnings-danskere, der i lige så stramt outfit følger med i det naturskønne område i Lyngby nord for København.

Efter strabadserne er der kaffe og rundstykker samt en netværks-sludder. Løbedeltagerne hjembringer gerne et gruppefoto-trofæ, de kan flashe på sociale medier: Her ses jeg på dagens prominente løbehold med regeringschefen i spidsen.

Den ugentlige netværks-løbetur er et af statsminister-forsætterne i regeringen Lars Løkke Rasmussen II. Forsætterne blev planlagt i oppositionstiden, hvor møgsag efter møgsag rullede hen over ham. Der var måske ét og andet, man kunne gøre bedre! Venstre-formandens egen værste fjende – Gamle Lars Løkke – skulle holdes i skak.

De fem lederdyder
I ”Håndbog for Statsministre” skelner Mandagstræneren mellem den politiske etters fem lederdyder: Hav en klar vision, vær god til at samarbejde, skab resultater, og vær en dygtig kommunikator. Læg dertil at finpudse dit personlige lederskab.

Samarbejds-og kommunikationsdyderne har Løkke skruet op for. Den parlamentariske situation nødvendiggør i sig selv flere og bredere politiske relationer. Hvad angår kommunikation, udnytter statsministeren stadig mere behændigt de sociale medier til at give sin version af tingenes tilstand. Som på EU-afstemningsdagen at sætte en time af til at besvare spørgsmål på Facebook. Eller i sin daglige julekalender samme steds – uden mediekritisk filter – at dele store og små begivenheder gennem årene med sine 185.000 følgere.

Det største ryk har ”Nye Løkke” dog muligvis taget i arbejdet med sit personlige lederskab; en facet, der ofte overses i det ledelsesmæssigt selvlærte Christiansborg-miljø. Det var ikke noget, han ofrede megen tid på, mens han som dobbeltmandat-travl politiker taxa-pendlede rundt – endsige siden hen, da tøjindkøb og luksus-flysæder svækkede tiltroen til Venstre-lederen.

Undervejs bredte rygterne om formandens indimellem ubehagelige stil sig til de førende erhvervsorganisationer og disses ledende medlemmer: Kunne det blå Danmark betro den mand nøglerne igen?

Refugiet Marienborg
Tre-fire gange motion om ugen er en af flere systematiske indsatser for at håndtere dybt forankrede svagheder. Nye Løkke holder sig i form, han netværker – og forbedrer på én og samme tid sit nødlidende image uden for det snævre Christiansborg-miljø.

Det sker ofte om mandagen, hvor Marienborg er blevet et refugium: I den rensende tidslomme lader statsministeren – som en række regeringschefer før ham – op, tænker tanker og henter input udefra på uformelle frokostmøder, ligesom han netværksløber, endnu et opstramningsområde.

Mandagsholdet er en skiftende skare, mestendels erhvervs- og organisationsfolk, der har en interesse i at mødes med statsministeren. Nogle kender han i forvejen, andre kan det være rart at få ansigt på.

Blandt erhvervsfolkene på løbeturene har været skibsrederens gamle væbner Lars-Erik Brenøe fra A.P. Møller-Mærsk og administrerende direktør Marianne Dahl Steensen fra Microsoft Danmark.

For løbe-lobbyisten kan der være mulighed for at låne regeringschefens øren et kort øjeblik: Dragsholm Slots direktør, Mads Bøttger, har – ifølge den vestsjællandske lokalpresse – angiveligt under kaffen gjort statsministeren interesseret i Odsherreds nødlidende prestige-projekt ”Heliotropic City” af kunstneren Olafur Eliasson.

Lobbyister i træningsdragt-kø
At løberne således ikke bare ønsker at snuse til den friske luft, ses af, at førende organisationslobbyister gerne ifører sig træningsdragten: Dansk Erhvervs topdirektør, Jens Klarskov, og hans kollega Lars Aagaard fra Dansk Energi har været på løbeholdet. Det samme gælder HK-formand Kim Simonsen og Horesta-boss Katia K. Østerskov.


Også de omsiggribende tænketanke har travlt med at få løbeskoene på: Tænketanken Justitias spids, Jacob Mchangama, og Krakas Peter Mogensen er set i fuldt firspring. Fra medieverdenen er Børsens chefredaktør, Anders Krab-Johansen, løbet med ligesom DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn. Også ex-cykelrytteren Brian Holm og fra kommunikationsbranchen Michael Ulveman – i dag samarbejdspartner med Anders Fogh Rasmussen – har taget del i løbe-løjerne.

Den førhen noget loose Løkke synes at have ladet sig inspirere af det foghske kontrolgen allerede fra samme dag, han satte sine ben i Statsministeriet igen. Her blev det gjort tydeligt over for embedsværket, at tingene denne gang ville blive anderledes. Også fortvivlede tv-kommentatorer mærkede hurtigt de nye tider, da der skulle udnævnes ministre, og ikke et eneste navne-læk nåede pressens ører.

Uformelle sonderings-frokoster
Natten til mandag overnatter statsministeren ofte på Marienborg for at være klar til ugens optankningsdag med løbe-kickstart kl. 7.30. Belært at fortidens små-sjuskede indtryk af Løkkes økonomiske forhold er der denne gang med rettidig omhu søgt om lovændring, så en statsministers private brug af Marienborg ikke beskattes.

I kalender-årshjulet lægges der systematisk huller til uformelle Marienborg-arbejdsfrokoster ind. Forholdsvis sent afgøres det imidlertid, hvem det giver mening at mødes med. Sonderings-møderne forsøges afholdt uden stive dagsordener og referat – endsige en hær af rådgivere med et stærkt ønske om at drive processen med en hoben formøder og papirer.

Meningen er at skaffe statsministeren inspiration og viden om, hvor vigtige interessenter står i kommende, større sager som dagpenge, EU-afstemning, trepartsforhandlinger og slige tricky emner.

Løkke holdt i august en mobiliserende EU-kickstarts-frokost med en stribe interesseorganisationer, heriblandt ja-dele af NGO-verdenen: Hvordan kunne man med fælles hjælp sikre et ja ved folkeafstemningen om EU-retsforbeholdet? Omkring bordet sad en koalition fra det såkaldte ”netværk for et tryggere Danmark”. Lige lidt hjalp det som bekendt.

En sandwich ikke nok
Løkke kan håbe på større held, når trepartsforhandlingerne med fagbevægelse og arbejdsgivere går i gang til foråret: Emnet er allerede blevet vendt på et frokost-møde på Marienborg.

Risikoen ved den uformelle mødeform kan være, at nok bliver statsministeren klædt på, mens deltagerne, derimod, måske går skuffede hjem – forventningsfulde som de var om at komme ind i forhandlingsvarmen.

Et integrationsmøde på Marienborg mundede ud i det rene ingenting, kritiserede Mødrehjælpen: 60 mennesker om et par borde og en sandwich skaber ingen resultater. Måske skal Nye Løkke gøre det endnu tydeligere i invitationen og dermed i sit ny-erobrede lederskab, hvad formålet med at mødes egentlig er: hygge, inspiration eller konkrete resultater?

 

Rådgiver-og forfatterparret Susanne Hegelund og Peter Mose er partnere i HEGELUND & MOSE, der rådgiver om strategisk kommunikation og indflydelse. De er forfattere til bøgerne ”Håndbog for Statsministre, ”Javel, hr. minister” og ”Lobbyistens Lommebog”. Se www.hegelundmose.dk

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00