Hegelund og Mose: Tillykke til Slotsholmens kvinder

MANDAGSTRÆNEREN: Med et nyt, statsligt rekrutteringsprogram er det lykkedes at få kvindelige talenter frem i karrierekøen. Seneste skud på stammen er Tanja Franck, ny direktør for Udlændingestyrelsen. 

Tanja Franck, der hidtil har været departementsråd i Statsministeriet, bliver ny direktør for Udlændingestyrelsen. 
Tanja Franck, der hidtil har været departementsråd i Statsministeriet, bliver ny direktør for Udlændingestyrelsen. Foto: Statsministeriet
Susanne HegelundPeter Mose

Ikke en eneste kvindelig partiformand hos de blå partier. Sølle fem kvindelige ministre har Lars Løkke Rasmussen kunnet finde, heraf ingen i regeringens K- og Ø-udvalg eller i ansættelsesudvalget. Kun fire kvindelige departementschefer – og ingen i de øvre lag. I topchefernes udklækningsanstalt, Finansministeriet, hedder departementschefen Martin og afdelingscheferne Søren, Lars, Peder, Stig, Mads og Rasmus.

Der er nok at være trist over på kvindekønnets vegne op til morgendagens internationale kvindedag, hvis man tager de negative kønsbriller på.

Det gør Mandagstræneren så ikke i ugens klumme. I stedet vælger vi at kigge på det ledelses-initiativ, SPOT-programmet, som Moderniseringsstyrelsen på vegne af departementschef-toppen for halvandet år siden satte i søen, blandt andet med henblik på at skabe lige karrierevilkår for såvel embedsværkets mænd som kvinder.

Helle i læderbukser
Det har betydet, at seks dygtige kvinder (og fem mandlige kolleger) siden sidste års internationale kvindedag har flyttet sig til – eller hen mod – topstillinger. Det feminine højdespring er således sket, efter at daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt i stramtsiddende læderbukser i 2015 entrede den årlige kvindefest i Vega i København.

Vi tør i morgen godt spå flere klapsalver til Kronprinsesse Mary, når hun bestiger Kvinfo-talerstolen end til udenrigsminister Kristian Jensen, der får ordet efter hende. Som Helle Thorning-Schmidt er kronprinsessen forbillede for mange kvinder.

Det samme bliver formentlig – om end i mindre målestok – de kvindelige embedsmænd, der på blot ét år har formået at knuse det berygtede glasloft – og nå til tops, eller næsten, i en pr. tradition mandsdomineret offentlig ledelsesverden.

Objektivt valg
I sidste uge blev departementsråd i Statsministeriet Tanja Franck udnævnt til ny direktør for Udlændingestyrelsen. Udnævnelsen skal opfattes som en klar forfremmelse – og som et signal om, at udlændingeområdet har høj prioritet i regeringen.

Franck har deltaget i SPOT, en nyskabelse på Slotsholmen: 16 potentielle topchefer er over et års tid blevet ledelses-trænet. Formålet har været at gøre op med den traditionelle kender-vi-nogen-udnævnelse af offentlige topchefer og skabe en ny rekrutteringsbase.

Topfeltet blev valgt ud og nåede igennem et nåleøje af forskellige objektive kriterier, som tilfældigvis passede på otte mænd og otte kvinder – og dermed en ligelig kønsfordeling. Det sidste ord i udvælgelsen har Statsministeriets departementschef, Christian Kettel, haft. Han har ønsket at gøre op med den traditionelle rekrutteringsproces, ligesom han – uden forstyrrende mellemled – personligt har fortalt første SPOT-årgang, hvad der forventes af en moderne topleder i staten.

Slut med old boys-netværk?
Perspektivet står allerede mejslet i karriere-granit: Der er skabt et nyt udstillingsvindue at plukke fra – frem for som normalt at hente én fra old boys-netværket ind. Vi vil derfor gerne – en anelse højstemt i anledning af 8. marts – rose regeringens øverste embedsværk: Godt arbejde, drenge!

De karriererykkende SPOT-kvinder er blandt andre tidligere vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen, Barbara Bertelsen, der i dag sidder i den vanskelige rolle som departementschef i Justitsministeriet, som dels har døjet med en sværm af interne problemer, dels har med tricky terror-sager at gøre.

I Udenrigsministeriet er ambassadør Lone Wisborg rykket op som direktør på Asiatisk Plads i et ministerium, der i en urolig verden med store – og for blot få år siden uforudsete – internationale spændinger fortsat vil være uhyre centralt, nedskæringer eller ej.  

Siden Mandagstræneren for godt et år siden kunne fortælle om SPOT, er også Birgitte Anker, tidligere afdelingschef i Økonomi- og Indenrigsministeriet, blevet forfremmet. I dag er hun direktør for Socialstyrelsen. Ligesom Nina Eg Hansen, sidste års direktør for socialpolitik i Socialministeriet, netop har sat sig i socialdirektør-stolen i Københavns Kommune.

De mandlige karrierehoppere
SPOT-holdet har ikke alene været på en fælles ledelsesrejse; de har – som en sideeffekt af forløbet – også fået et stærkt fagligt og socialt netværk på tværs af ministerier, regioner og kommuner.

Blandt de mandlige SPOT-deltagere drejer det sig om eksempelvis Christian Lützen, der er rykket videre fra jobbet som afdelingschef i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter til vicedirektør i Erhvervsstyrelsen. Det gælder tillige Jens Strunge Bonde, der fra et job som afdelingschef i Undervisningsministeriet er forfremmet til styrelsesdirektør samme sted. Ligesom tidligere afdelingschef Svend Særkjær fra Sundhedsministeriet i dag slår sine folder som direktør i Region Nordjylland, mens Søren Tegen Pedersen, tidligere afdelingschef i Miljøministeriet, er blevet plandirektør i Københavns Kommune.

Med 11 ud af 16 deltagere videre i karrieren har SPOT-ideen vist sig levedygtig: En ny årgang er på vej på et tidspunkt, formentlig i en justeret og forbedret udgave af programmet, der døjede med en række startvanskeligheder.

Er de kvindelige topchefer så dygtigere end de mænd, de afløser? Nogle er, andre givetvis ikke.  Pointen er, at først den dag, hvor der er lige så mange ikke-dygtige kvindelige som mandlige ledere herhjemme, begynder vi at nærme os reel kønspolitisk ligestilling i en tid, hvor kvinderne uddannelsesmæssigt rykker hurtigere end mændene. En blandet flok har det med at tænke bedre end en stribe kloninger af chefen – det være sig mand som kvinde.

Venstre på niveau med arabisk land
Mens toplaget i embedsværket rykker, vil Mandagstræneren i anledning af kvindedagen stilfærdigt pege på, at det måske kunne være nyttigt med endnu et par dygtige, moderne Venstre-kvinder på Lars Løkke Rasmussens hold, hvis regeringen skal fremstå nutidig og appellere til andre vælgergrupper end land-Venstre. Vi vælger at tro, at de findes.

Selv i det ellers totalt mandsdominerede Forenede Arabiske Emirater er det – uden sammenligning hvad angår demokratisk proces i øvrigt – lykkedes  Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum at finde otte kvindelige ministre, skal man tro fotografiet på den tweet, som sheiken sidste måned sendte til sine 5,7 millioner Twitter-følgere for at annoncere sin ny regering.

Det giver kvinderne en regerings-andel på 27 procent i det tilhyllede land, mens Lars Løkke kan bryste sig af en kvindeandel på 29 procent i den danske regering, kun to procent højere end den arabiske sheik. Mandagstræneren lover ikke at være karrig med ros, hvis statsministeren næste år kan slå sheiken med et par kvinder mere.

 

Rådgiver-og forfatterparret Susanne Hegelund og Peter Mose er partnere i HEGELUND & MOSE, der rådgiver om strategisk kommunikation og indflydelse. De er forfattere til bøgerne ”Håndbog for Statsministre, ”Javel, hr. minister” og ”Lobbyistens Lommebog”. Se www.hegelundmose.dk

 

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00