Henning Christophersen: Den liberale ideolog

AFTRYK: Henning Christophersen var en af Venstres største ideologiske profiler i det 20. århundrede. Med inspiration fra både ungdomsoprøret og velfærdsstatens kriser i begyndelsen af 1970’erne lagde han grunden for en hel generation af liberales velfærdsstatskritik og visioner for styring af den offentlige sektors vækst, skriver historiker.

Henning Christophersen ændrede Venstres syn på den offentlige sektor: For ved at tænke borgeren som forbruger kunne man forny demokratiet ved at skabe en direkte kontakt mellem den offentlige sektor og brugeren af den offentlige sektors service.
Henning Christophersen ændrede Venstres syn på den offentlige sektor: For ved at tænke borgeren som forbruger kunne man forny demokratiet ved at skabe en direkte kontakt mellem den offentlige sektor og brugeren af den offentlige sektors service.Foto: Mogens Ladegaard / Scanpix

Christophersens recept bestod dog ikke i at rulle reformerne tilbage. Han ønskede tværtimod at skabe en liberal strategi for at "bevare velfærden og trygheden uden at blive plyndret i skat." Med klar adresse til det Socialdemokratiets velfærdsstatsprojekt satte han nye mål for velfærdsstaten gennem begreber som frit valg, medbestemmelse og nærdemokrati.

Jesper Vestermark Køber
Ph.D-stipendiat i demokratihistorie, Københavns Universitet

Hvis vores økonomiske vækst skal fortsætte, så må vi acceptere at samfundet tager ansvaret for, at de intellektuelle forudsætninger er tilstede gennem uddannelse og forskning, og vi må acceptere at samfundet tager ansvaret for, at de økonomiske faktorer arbejder i samme retning.

Henning Christophersen
I Venstres månedsblad, Liberal

Af Jesper Vestermark Køber,
Ph.d.-stipendiat i demokratihistorie, Københavns Universitet.

Fakta
Henning Christophersen 
Født 8. november 1939 i København 
– død 31. december 2016, Bruxelles.
Cand.polit. fra Københavns Universitet, 1965.

Formand for Venstre 1978-1984.
Medlem af Folketinget for Venstre 1971-84  
Udenrigsminister, SV-regeringen 1978-79.
Finansminister, Firkløverregeringen 1982-84.

Forlod 1984 dansk politik for at være næstformand for EU-Kommissionen 1985 til 1995.

Formand for bestyrelsen i Metroselskabet I/S fra 2007.

Kommandør af 1. grad af Dannebrogordenen.

Kilde: Wikipedia, Altinget.dk

Nekrologerne over Henning Christophersen præsenterer den tidligere Venstre-formand og minister som en af dansk og europæisk politiks centrale figurer i 1980'erne. Som finansminister i den første Schlüter-regering var han manden bag fastkurspolitikken og moderniseringen af den offentlige sektor gennem, hvad der senere er kendt som new public management. Som næstformand i EF-Kommissionen (fra 1993 EU-Kommissionen) reformerede han det indre marked og medvirkede til at skabe ØMU-samarbejdet. Information og Jyllands-Posten beskrev ham som den sikre og pålidelige politiske håndværker.

Henning Christophersen var dog mere end den succesfulde politiske håndværker.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00