Holstein: Løkkes person kan afgøre valget

ANALYSE: Hvis rød blok vinder valget, så skyldes det primært Lars Løkkes problemsager, mener Altingets kommentator, Erik Holstein. Han forventer, at udlændingepolitik sammen med dagpenge og nulvækst bliver de vigtigste valgtemaer.

Så stort er Løkkes forspring. Spørgsmålet er, om det holde helt til valgdagen?
Så stort er Løkkes forspring. Spørgsmålet er, om det holde helt til valgdagen?Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Anders Jerking

Lars Løkke Rasmussens (V) bilags-problemer er den vigtigste grund til, at rød blok i det hele taget har en chance for at vinde det kommende valg. Sådan lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Det mest sandsynlige er stadig en blå sejr, men bare det, at regeringen har en reel chance, er et mirakel i sig selv. For et år siden troede de ikke engang selv på det,” siger han med henvisning til, at rød blok har været stort bagud i alle meningsmålinger siden valget i september 2011.

”Hvis Thorning vinder, kommer der i alle bøger på statskundskab til at stå, at en regering kan tillade sig hvad som helst over for kernevælgerne de første tre år. Bare den fører en populær politik det sidste halve år. Men den fortælling holder ikke en meter,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Hvis de blå taber, skyldes det frem for alt én ting: Lars Løkke. Med hans gentagne bilagssager og pampermanerer, risikerer han at sætte den mest sikre valgsejr i årtier over styr. Uden de foræringer fra Løkke havde Thorning aldrig haft en chance. Derfor er det en fuldstændig atypisk situation, man ikke kan konkludere særlig meget politisk ud fra,” siger Erik Holstein.

Han peger desuden på timingen af det økonomiske opsving:

"Opsvinget er naturligvis en vigtig faktor i Thornings favør. Så spiller regeringens fortælling om, at den har gennemført "hårde, men nødvendige reformer" ligesom lidt bedre. Men man kan diskutere, hvor meget af opsvinget der virkelig skyldes regeringens politik, og hvor meget der skyldes det internationale opsving. Det går jo fremad i rigtig mange lande i disse måneder."   

Mange partier har noget at bevise
Valget vil afgøre, om Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V) kan sætte sig på statsministerposten. Men mange partier har meget på spil: SF og Pia Olsen Dyhr skal rejse sig efter nedsmeltningen i kølvandet på partiets exit fra regeringen. 

Konservative håber med den nye formand, Søren Pape Poulsen, i spidsen på revanche for partiets katastrofevalg i 2011, og også Radikale går til valg med en ny formand, Morten Østergaard.

”Det er også utrolig afgørende, om Thulesen og DF bliver i stand til at høste gevinsten fra meningsmålingerne. Det samme gælder Enhedslisten, der har tabt pusten lidt, men Johanne er stærk i en valgkamp. Og så er der naturligvis Alternativet: De er ikke helt uden chancer, men de kan meget vel komme til at spilde to-tre røde mandater,” siger Erik Holstein.

Dagpenge og udlændinge
Han forudser, at valgkampen især vil dreje sig om udlændingepolitik, dagpenge og væksten i den offentlige sektor.

”Det er ikke underligt, at udlændingepolitik igen er helt i toppen af vælgernes dagsorden. For der er en kaskade af problemer på det område. Tag bare terrorangrebet i februar, det rekordstore antal flygtninge, opbygningen af parallelsamfund plus den lave beskæftigelsesfrekvens og den høje kriminalitetsrate i visse indvandrergrupper. Det er område, der får betydning for større og større vælgergrupper,” mener Erik Holstein og fortsætter:

”Dagpengene er et mere afgrænset problem, men det rammer ned i hjertekulen af velfærdssamfundet. Vælgerne er knap så optaget af vilkårene for folk, der har gået på kontanthjælp i seks, syv og otte år. Men den afkortede dagpengeperiode kan ramme de fleste lønmodtagere – også folk, der har knoklet som gale i 30 år. Derfor har opbygningen af dagpengesystemet en helt anden betydning end kontanthjælpen, både symbolsk og realpolitisk.”

Sundhed er blandt vælgernes højst prioriterede områder, men Holstein forventer ikke, at det område kommer til at fylde så meget i valgkampen, fordi forskellene mellem regeringen og de borgerlige er mindre her.

"Endelig er der naturligvis spørgsmålet om den offentlige sektors størrelse. Det vil Thorning forsøge at gøre til et hovedtema, og det var efter min vurdering en fejl af Venstre at gå efter nulvækst. Men Thorning er hæmmet af, at den offentlige sektor også er skrumpet i hendes egen regeringstid. På den måde har hun taget brodden af sit eget angreb," siger Erik Holstein.

Han tilføjer:
"Realiteten er, at der langt større forskel på S-R og V-DF i udlændingepolitikken end i den økonomiske politik."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00