Johanne: "Man skal ikke have læst Marx for at være med hos os"

INTERVIEW: De socialdemokratiske velfærdsstater er det, der er kommet tættest på et socialistisk samfund, siger Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen. Men den siddende Thorning-regering skal ikke regne med nogen fredningstid op til næste folketingsvalg.
Johanne Schmidt-Nielsen hører til Enhedslistens pragmatiske fløj, der har sikret partiet et overraskende gennembrud. Men Enhedslistens venstrefløj frygter, at man gentager SF's fejltagelser.
Johanne Schmidt-Nielsen hører til Enhedslistens pragmatiske fløj, der har sikret partiet et overraskende gennembrud. Men Enhedslistens venstrefløj frygter, at man gentager SF's fejltagelser.Foto: Signe Mie Jensen / Altinget.dk
Erik Holstein

Fanerne vil stadig være blodrøde, der vil blive skrålet med på Internationale, og fra talerstolen vil der blive tordnet mod kapitalisme og klassesamarbejde. Men alligevel vil Enhedslistens landsmøde i bededagsferien efter alt at dømme vedtage et nyt partiprogram, hvor der er skruet kraftigt ned for den revolutionære retorik.

Enhedslisten fyldte 25 år i sidste måned, og mens partiet længe var en politisk dværg, er det i dag forvandlet til en reel magtfaktor. Men kritikere i Enhedslisten mener, at partiet er blevet alt for kompromisvilligt, og at de socialistiske visioner er blevet kylet i mølposen. 
 
Altinget.dk har bedt Enhedslistens frontfigur, den politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, om at give sit bud på, hvilket samfund partiet stræber for at opnå. 

Danmark et godt eksempel
Tidligere havde venstrefløjen en masse forbilleder som Sovjet, Kina, Albanien og Cuba. Hvad er jeres forbillede i dag?

"Danmark er et rigtig godt eksempel på, at vi kan så meget mere, når vi organiserer os sammen: Vi har en sundhedssektor, hvor vi ikke skal have dankortet frem, vi har et uddannelsessystem, hvor den ufaglærte rengøringsassistents datter kan komme på universitetet, for den slags betaler vi over skatten. Det danske uddannelsessystem og sundhedsvæsen bygger på socialistiske principper, for hvis det byggede på liberalisme, skulle vi jo alle sammen købe os til ydelser," siger Johanne Schmidt-Nielsen og fortsætter:

"I det hele taget er de nordiske velfærdssamfund – der har brugt generationer på at tilstræbe lighed – ikke alene mere retfærdige, men også mere effektive og solide samfund."

Jeg håber virkelig ikke, at vi får Løkke som statsminister med Thulesen Dahl på det ene knæ og Anders Samuelsen på det andet. Men når en socialdemokratisk ledet regering er faretruende tæt på at være enig med højrefløjen om det meste, så er det nødvendigt at blive ved at kritisere dem.

Johanne Schmidt-Nielsen
Politisk ordfører, Enhedslisten

Det lyder ikke særlig revolutionært, snarere systembevarende?

"Jeg siger bestemt ikke, at Danmark er et perfekt samfund. Finanskrisen har vist, at vi har voldsomme demokratiske problemer i den kapitalistiske økonomi. Det er f.eks. oplagt at etablere en fælles almennyttig bank herhjemme, for der er dele af vores samfund, der er så vigtige, at det er for farligt at overlade dem til det private marked. Og hele vores opgør med den konstante jagt på vækst er vel også ret vidtgående."

Kupteorien
Historisk har der været en knivskarp modsætning på venstrefløjen mellem revolutionære og reformister, der tror på en gradvis ændring af samfundet i socialistisk retning. Men Johanne Schmidt-Nielsen ser det som en falsk skelnen:

"Personligt har jeg aldrig helt forstået modsætningen. Jeg er ikke i tvivl om, at der er behov for grundlæggende forandringer af samfundet. Men der er ikke en modsætning imellem at have langsigtede visioner og at arbejde for forbedringer her og nu."

Diskussionen på venstrefløjen har været, om man kan få en fredelig omvæltning – eller det nødvendigvis må ende med en væbnet kamp. Hvad er din holdning?

"Enhedslisten arbejder naturligvis for, at politiske forandringer skal gennemføres på hundrede procent demokratisk vis."

Men den klassiske tese er jo, at den herskende klasse aldrig vil tillade en folkelig overtagelse af produktionsmidlerne, og at det derfor ender med et væbnet opgør?

"Nu lever vi ikke i Chile i 1973 (hvor den demokratisk valgte socialistiske regering blev væltet ved et amerikansk støttet militærkup, red.). Vi lever i Danmark i år 2014. En af grundene til, at  jeg selv meldte mig ind i Enhedslisten var, at partiet ikke alene vil respektere demokratiet, men også styrke det og udvikle det."

Slut med munkemarxisme og kapitallogik
Mange af Enhedslistens nye vælgere er flygtninge fra S og SF, der har søgt politisk asyl i skuffelse over, de partier de stemte på. Spørgsmålet er, hvor stabile de nye vælgere er.

Risikerer I ikke at miste mange af jeres proteststemmer igen?

"Det vil jo vise sig. Enhedslisten har udviklet sig meget de senere år. Man behøver ikke have studeret Karl Marx for at være med hos os. Vi er blevet et meget mere rummeligt parti, hvor der også er plads til alle dem, der ikke har læst Marx. Heldigvis."

Hvordan undgår I at dele SF's skæbne?

"Jeg vil ikke kommentere på SF, men det er i hvert fald sindssygt vigtigt at have det politiske kompas i hånden hele tiden. Derfor vil du aldrig se os gå med i et overgreb som det på folkeskolelærerne eller med i en skattereform, hvor overførselsindkomsterne skal finansiere skattelettelser i toppen."

Bliver I ikke uinteressante, hvis de borgerlige vinder næste gang?

"Vi kommer til at bruge mindre tid i forhandlingslokalerne. Men til gengæld vil vi arbejde endnu stærkere på at sætte politiske dagsordener. Som det f.eks. lykkedes på dagpengeområdet, hvor vi skabte forandring ved at fastholde en politisk dagsorden."

Men I fik vel netop så meget power i den sag, fordi I var del af nogle afgørende forhandlinger?

"Jo, det giver da tv-tid, når man går ind og ud af en glasdør. Men det lykkedes kun at ændre noget, fordi vi var i stand til at fastholde et pres sammen med fagbevægelsen og det socialdemokratiske bagland."

Ingen fredningstid
Vil I holde igen med kritik af regeringen for at prøve at undgå en borgerlig valgsejr?

"Jeg håber virkelig ikke, at vi får Løkke (V) som statsminister med Thulesen Dahl (DF) på det ene knæ og Anders Samuelsen (LA) på det andet. Men når en socialdemokratisk ledet regering er faretruende tæt på at være enig med højrefløjen om det meste, så er det nødvendigt at blive ved at kritisere dem."

"Radikale er blevet et parti, der fører en liberalistisk og højreorienteret økonomisk politik. De kalder sig socialliberale, men det sociale betyder mindre og mindre for dem," siger Johanne Schmidt-Nielsen og tilføjer:  

"Det virker som om, regeringstoppen ikke længere mener, at økonomisk lighed er en værdi i sig selv. Det er en af årsagerne til, at den politiske fællesmængde mellem os og regeringen er betydelig mindre, end vi havde regnet med."

Så I vil ikke frede regeringen, selvom valget nærmer sig?

"Det ville være meget usagligt. Om vi skal kritisere regeringen eller ej, kommer helt an på politikken. Jeg håber meget, at Thorning vil bruge det sidste år på at føre politik sammen med os og nærme sig den politik, hun gik til valg på. Det er den eneste måde, denne regering kan gøre sig noget som helst håb om at blive genvalgt."

Enhedslistens jubilæumsårsmøde starter fredag. Vedtagelser på årsmødet er bindende for folketingsgruppen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet, forperson, Verdens Bedste Nyheder
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

0:000:00