Juridisk provokation mod Folketinget

KOMMENTAR: Rigsadvokatens optræden i sagen om knivloven ligner et klokkeklart forsøg på at hænge politikerne til tørre. Spørgsmålet er nu, om Højesteret deltager i den konfrontation.
FORFATNINGSSTRID: Den danske grundlov har ikke helt taget højde for en situation, hvor dele af den dømmende og den udøvende magt politiserer over for den lovgivende magt.
FORFATNINGSSTRID: Den danske grundlov har ikke helt taget højde for en situation, hvor dele af den dømmende og den udøvende magt politiserer over for den lovgivende magt.Foto: sa.dk
Erik Holstein

Nu kunne disse udtalelser blot være udtryk for, at Danmark har en rigsadvokat, der ikke er overvældende begavet og fuldstændig politisk tonedøv. Men det er der intet, der tyder på: Tværtimod anerkendes Jørgen Steen Sørensen som en blændende og højt begavet jurist. Man må altså lede efter andre forklaringer på, hvorfor han modarbejder intentionerne hos et flertal i Folketinget.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Modoffensiven har været særdeles effektiv.

Efter Folketinget strammede op over for domstolenes milde straffe for våbenbesiddelse, har dele af det juridiske system slået igen ved at lave en total parodi ud af knivloven. Med den tydelige hensigt at demonstrere, hvad der sker, hvis Folketinget bevæger sig ind på juristernes "enemærker".

Det er ikke noget tilfælde, at kompetencestriden mellem den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt udspiller sig om den meget omstridte knivlov, der blev vedtaget i 2008 efter flere uhyggelige knivstikkerier i nattelivet.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00