Analyse af 
Erik Holstein

Klogt første træk af Vilhelmsen

ANALYSE: SF-formand Annette Vilhelmsen kom godt fra start med en lille rokade, hvor veteranen Holger K. Nielsen kom med på ministerholdet. Elimineringen af Thor Möger Pedersen er populær blandt Vilhelmsens støtter, men den nye SF-formand afholdt sig fra det store blodbad.
Foto: Torkil Adsersen/Scanpix
Erik Holstein
{{image:17787:C}}

Holger K. Nielsen ser gerne, at SF bliver i regering. Men ikke for enhver pris. Hvis SF fortsætter med at komme ud af de interne slagsmål i regeringen, som en kat der har været i tørretumbleren, skal man ikke forvente, at han er den, der vil insistere på, at SF bliver på taburetterne.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget.dk

Behersket magtanvendelse.
Det var SF-formand Annette Vilhelmsens tilgang til den regeringsomdannelse, der fandt sted tirsdag formiddag. Hun fik forfremmet nogle af sine støtter, men en række af Søvndal-fløjens centrale folk bevarer deres positioner. Med en rimelig balance mellem fløjene begrænser Vilhelmsen risikoen for ødelæggende magtkampe i SF.

At Vilhelmsen selv overtager Ole Sohns Erhvervsministerium havde alle forventet siden hendes overbevisende sejr i lørdags. Med en baggrund som erhvervsordfører er det et af de få politikområder, hvor Vilhelmsen har en smule parlamentarisk erfaring, og med netop det ministerium sikrer hun sig en del af statsadministrationens økonomiske kompetence.

Brugte sin styrke
Fyringen af skatteminister Thor Möger Pedersen til fordel for den tidligere SF-formand Holger K. Nielsen er magtpolitisk en logisk beslutning, der indebærer en række fordele for Vilhelmsen.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00