Analyse af 
Erik Holstein

Kommunalvalget er særlig vigtigt for fire partier

ANALYSE: Mens nogle partier sagtens kan overleve et halvskidt kommunalvalg, er valget ekstremt vigtigt for et parti som Venstre. Altinget tager temperaturen og vurderer kommunalvalgets landspolitiske betydning for de enkelte partier.

Der var anderledes grund til smil for Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen, da han gik til stemmeboksen ved kommunalvalget i 2013. Denne gang er det kun nederlagets størrelse, der bliver spørgsmålet for Venstre.<br>
Der var anderledes grund til smil for Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen, da han gik til stemmeboksen ved kommunalvalget i 2013. Denne gang er det kun nederlagets størrelse, der bliver spørgsmålet for Venstre.
Foto: /ritzau/Henning Hjorth
Erik Holstein

DF's andet geled, herunder de kommunale folk, er blevet stærkere de senere år. Men kvalitetsforskellen til partiets toppolitikere er stadig markant større end i andre partier.

I de sidste 10-15 år har Dansk Folkeparti måttet indkassere den ene skuffelse efter den anden ved kommunalvalgene, hvor partiets lokale gennembrud konsekvent er udeblevet. Ikke desto mindre har Dansk Folkeparti i samme periode næsten fordoblet sin landspolitiske tilslutning. For DF er ikke et parti, der er synderlig afhængig af sin lokalresultater. Men det er der i høj grad andre partier, der er.

Derfor har kommunalvalget 21. november vidt forskellig betydning for Folketingets partier. Mens et par af partierne bag de officielle beklagelser vil tage et nederlag helt afslappet, er et godt resultat til november vitalt for mindst fire partier. Altinget ser nærmere på situationen for hvert enkelt parti.

VENSTRE
Succeskriterium: Intet officielt, men den absolutte bundgrænse er resultatet fra 2009, hvor partiet fik 31 borgmesterposter.

Statsministerpartiet er det parti, der har allermest på spil. En massakre ved kommunalvalget vil alvorligt svække Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens position, og skuffede kommunalpolitikere kan sagtens finde på at udpege Løkke som skurken. Samtidig vil et elendigt kommunalvalg være tredje alvorlige valgnederlag for Venstre på tre et halvt år.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00