Analyse af 
Erik Holstein

Konventionerne er blevet deres egen værste fjende

ANALYSE: Med beskyttelse af seriekriminelle som Levakovic og flygtningestrømme tværs igennem sikre lande har menneske-rettighedskonventionerne fået utilsigtede virkninger. Stadig flere politikere lægger nu afstand til konventionerne.

Gimi Levakovics søn Santino (tv) og hans nevø jublede, da "sigøjnerbossen" fik annulleret sin udvisning af Højesteret. Men på sigt kan den slags domme være meget farlige for menneskerettighedskonventionerne.
Gimi Levakovics søn Santino (tv) og hans nevø jublede, da "sigøjnerbossen" fik annulleret sin udvisning af Højesteret. Men på sigt kan den slags domme være meget farlige for menneskerettighedskonventionerne.Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Erik Holstein

I det øjeblik en lovgivning eller en konvention mister sin folkelige legitimitet, lever den på lånt tid. I hvert fald i et demokrati.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Aldrig igen.

Efter rædslerne i Nazi-Tyskland skulle der en gang for alle nedfældes principper for at hindre, at en stat forfulgte og myrdede sine egne borgere. Og kom der alligevel en ny krig eller et nyt diktatur, skulle flygtninge i det mindste få sikkerhed i nabolandene.

Det var de principper, der lå bag to af de vigtigste internationale konventioner, den europæiske menneskerettigheds-konvention fra 1950 og FN’s flygtningekonvention fra 1951. De spiller en betydelig rolle den dag i dag – men på en noget anden måde, end det var tiltænkt fra start.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00