Analyse af 
Erik Holstein

Kunsten at vælte en regering

ANALYSE: LA er mere tilbøjelig end DF og K til at give Løkke det røde kort. I LA ser man Enhedslistens erfaringer med Thorning-regeringen som bevis på, at man skal spille hårdere for at blive taget alvorligt som støtteparti.

Mens Konservative ikke skal have noget af at gentage kunststykket fra 1929 og vælte en Venstre-regering,&nbsp;er&nbsp;Løkke tvunget til at respektere de røde linjer hos LA og DF.<br>
Mens Konservative ikke skal have noget af at gentage kunststykket fra 1929 og vælte en Venstre-regering, er Løkke tvunget til at respektere de røde linjer hos LA og DF.
Foto: Pressefoto
Erik Holstein

 I Venstre er man helt bevidst om, at man ikke kan behandle sine støttepartier lige så nonchalant, som Thorning og Vestager gjorde. For så går det galt.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Skal et støtteparti være rede til at vælte den regering, det selv har bragt til magten – eller er det reelt en tom trussel, som ingen regering behøver at tage alvorligt?

Det er det altafgørende spørgsmål, der definerer forholdet mellem en regering og dens støttepartier – og et spørgsmål, der har fået større aktualitet med den smalle Venstre-regering. For i modsætning til nullernes stabile VKO-samarbejde, er situationen i dag anderledes labil.

VS og Christmas Møller
På Christiansborg har man vænnet sig til, at støttepartier kan råbe og skrige og rase, uden det fører til regeringens fald. For det er meget lang tid siden, et støtteparti har trukket det røde kort:

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00