Landbrug i panik over ren luft-mål

LUFTKVALITET: Nye EU-reduktionsmål for luftkvalitet giver Danmark det suverænt højeste krav til mindskning af udslippet af ammoniak frem mod 2020. Landbruget er i oprør. Men målet har Danmark selv sat sidste år, påpeger EU-Kommissionen.

Den danske svineproduktion er én af de største kilder til ammoniakudslip.
Den danske svineproduktion er én af de største kilder til ammoniakudslip.Foto: colourbox
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: "Jeg kan ikke understrege kraftigt nok, at det er helt uholdbart."

Det er den harmdirrende melding fra formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild, efter han har set reduktionsmålene for Danmark i den ren luft-pakke, som EU-Kommissionen onsdag præsenterede i Bruxelles.

Her skal Danmark levere en reduktion på 24 procent i udledningen af ammoniak frem mod 2020 i forhold til udslipsniveauet i 2005. Til sammenligning skal EU-landene i fælleskab i perioden sænke med seks procent. Danmarks mål er suverænt det højeste i EU-flokken, hvor flere lande kun skal skære én procent i deres udledning.

"Det er en overimplementering, som jeg ikke kan mindes at have set værre på noget tidspunkt," siger Martin Merrild, der kalder det "yderst beklageligt og meget konkurrenceforvridende" i forhold til landbrugssektorerne i andre lande, som ikke vil skulle levere samme nedskæringer.

Fakta

EU's ren luft-pakke er en opdatering af eksisterende udledningslofter, der skal reducere udslip fra industri, trafik, elværker og landbrug, der skader luftkvaliteten i Europa.

Pakken indeholder:
- Et nyt rent luftprogram for Europa
- Reviderede nationale udledningslofter med skrappere krav på metan, ammoniak, små partikler, svovloxider, NOx (kvælstofoxider) og flygtige organiske stoffer (Volatile Organic Compound).

Ifølge Kommissionen vil gennemførelsen af pakkens tiltag forhindre 58.000 for tidlige dødsfald.


Kilde: Europa-Kommissionen

Vores eget mål 
Fra EU-Kommissionens side roses Danmark for sine "meget imponerende" mål.

Miljøkommissærens talsmand Joe Hennon gør dog samtidig klart, at målet er ét, som regeringen selv har sat i forbindelse med den såkaldte Göteborg-protokol, som blev underskrevet sidste år i FN-regi. De mål har Kommissionen bare kopieret.

Til gengæld stiller Kommissionen nye krav fra til udledninger fra 2030. Her får Danmark sammen med Slovakiet det andethårdeste reduktionsmål i unionen med 37 procent.

Kommissionen begrunder sit udspil med, at Danmark ifølge flere undersøgelser stadig vil have forholdsvist nemt ved at sænke udledningen af ammoniak. De vurderer, at det er lettere at udføre store reduktioner på intensive landbrug som for eksempel de svine- og hønsehold, som Danmark har mange af.

"Der er stadig mulighed for at gøre yderligere tiltag til lave omkostninger, hvilket vil gøre det mere lønsomt at implementere dem i Danmark end i andre medlemsstater," lyder det fra EU-Kommissionen.

Godt på vej 
Samtidig påpeger Kommissionen, at Danmark allerede er godt på vej til at nå målet. Ifølge deres tal havde Danmark allerede i 2011 opnået en 17 procents reduktion i forhold 2005-tallene, hvilket betyder, at der kun skal leveres yderligere syv procents reduktion frem mod 2020. På baggrund af deres fremskrivninger vil der også kun skulle leveres en yderligere seks procents reduktion frem mod 2030 i forhold til 'business as usual', som de skriver i en mail til Altinget.dk. 

"Andre medlemsstater vil skulle gøre meget mere," understreger Kommissionen.

Hos Det Økologiske Råd bifalder luftforureningsmedarbejder Kåre Press-Kristensen indsatsen.

"Man skal huske, at man har det meget høje mål i Danmark, fordi ammoniak giver store konsekvenser både sundhedsmæssigt og for naturen. På grund af vores ekstremt store griseproduktion har vi et utroligt miljøsvineri i Danmark. Det er derfor, vi har lagt det så højt," siger Kåre Press-Kristensen.

Hårdt arbejde kommer senere 
Han understreger også, at det godt kan være, at de danske bønder skal underlægges meget strengere krav frem mod 2020. Til gengæld har de andre lande et meget større arbejde at gøre frem mod 2030, hvor det samlede reduktionsmål for EU-landene ligger på 27 procent. 

"På den korte bane er det et rigtig hårdt mål, men på den lange bane skal vi ikke gøre så meget for at komme i mål som nogle af de andre," understreger han.

Miljøminister Ida Auken (SF) vil ikke kommentere på de danske ammoniakmål.

"Nu nærlæser ministeriet forslaget, og så vurderer vi, hvad det kommer til at betyde for Danmark," skriver hun i en mail til Altinget.dk.

Dokumentation

Reduceringsmål for ammoniak

EU-landene får i ren luft-pakken justeret målene for, hvor meget de skal reducere udledningen af ammoniak. 

EU's fem højeste
2020 2030
Danmark 24 % Tyskland 39 %
Finland 20 % Danmark 37 %
Slovakiet 15 % Slovakiet 37 %
Sverige 15 % Tjekkiet 35 %
Rumænien 13 % Ungarn 34 %

EU's fem laveste
2020 2030
Letland 1 % Letland 1%
Slovenien 1 % Irland 7 %
Estland 1 % Estland 8 %
Polen 1 % Litauen 10 %
Østrig 1 % Bulgarien 10 %

(Kroatien, Irland og Luxembourg har også meldt et 2020-mål på 1 procent)

Kilde: Europa-Kommissionen 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Kåre Press-Kristensen

Sekretariatsleder, Green Global Future, sekretariatsleder, Rådet for Godt Indeklima
cand.polyt. (DTU 2002), ph.d. (DTU 2007), HD(A) (2006)

Martin Merrild

Fhv. formand, Landbrug & Fødevarer, fhv. borgmester (V), Struer Kommune
agraøkonom (1977), merkonom

0:000:00