Landbrugets mareridt til Fødevareministeriet

PORTRÆT: Dan Jørgensen (S) har bygget sin politiske karriere på at lægge sig ud med landbruget og erhvervslivet på spørgsmål om støtte, miljø og dyrevelfærdsregler. Nu skal han være pragmatiker.

Den nye fødevareminister, Dan Jørgensen (S), ankommer til Amalienborg.
Den nye fødevareminister, Dan Jørgensen (S), ankommer til Amalienborg.Foto: Bax Lindhardt /Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Danmarks nye fødevareminister kommer til at starte sit virke i en penibel situation. Fra sin plads i Europa-Parlamentet har Dan Jørgensen (S) brugt de sidste små ti år på at tordne mod EU's landbrugspolitik. På mandag skal han ved sit første Ministerrådsmøde på Danmarks vegne stemme ja til en landbrugsreform, som han lige har brugt store kræfter på at modarbejde.

Dan Jørgensen undgår med nød og næppe at skulle lave en officiel 180-gradersvending, fordi han sad i Warszawa til internationale klimaforhandlinger, da Parlamentet stemte om reformen i sidste måned. Det er dog en indikation af, at han i sit nye hverv nok kommer til at skulle tone den grønne linje ned, som han har bygget hele sin politiske karriere op på.

Erhvervets mareridt
Klima, miljø og dyrevelfærd er de områder, Dan Jørgensen har profileret sig absolut mest på, siden han i 2004 blev valgt ind i Europa-Parlamentet. Han lagde ud med at lægge et stort arbejde i EU's komplicerede kemikalielovgivning, REACH, og blev derefter kendt for at have samlet over en million underskrifter ind for et stop for dyretransporter på over otte timer. Derudover har han har været med til at tegne Europa-Parlamentet i internationale klimaforhandlinger.

I sit politiske virke har han lagt sig ud med både industri og landbrug på alt fra pesticidregler til tyrefægtning. Derfor har hans udnævnelse til posten som fødevareminister også forårsaget mild panik i erhvervet.

Han er dog også kendt som en pragmatiker og en dygtig politisk håndværker, som forstår spillet og dets begrænsninger. Han regnes som meget Thorning-loyal og vil derfor skulle tage det fokus på vækst og beskæftigelse alvorligt, som optager regeringen.

Men han vil konstant blive mindet om, at han har haft en grønnere linje.

Svend Aukens protegé
Den 38-årige fynbo fra Morud har trådt sine politiske barnesko på Aarhus Universitets Institut for Statskundskab og i den socialdemokratiske udklækningsanstalt for politikerspirer, Frit Forum, som han var formand for 2001-2002. Her mødte han tidligere miljøminister og formand for Socialdemokratiet Svend Auken, som blev hans mentor og indfører i det politiske hverv.

Da han først ankom til Europa-Parlamentet i 2002, var det som praktikant for Socialdemokraterne. Næste gang han tog permanent ophold i EU-land i 2004, var han forfremmet til parlamentsmedlem i en alder af kun 28.

Hvordan bliver man kendt?
Som et ubeskrevet blad måtte Dan Jørgensen kæmpe en brav kamp for at få skabt sig et navn både i Parlamentet og i dansk politik. Det lykkedes dog for ham at bryde igennem lydmuren og undgå mundheldet om, at i Bruxelles kan ingen høre dig skrige. Gennem en lind strøm af bøger, debatindlæg og medieoptrædener fik han så meget hul igennem, at han blev Socialdemokraternes spidskandidat til parlamentsvalget i 2009.

Kritikken i EU-land lyder, at fokus på at få opbygget brandet Dan J nærmest har taget overhånd i forhold til det parlamentariske arbejde. Ikke mindst siden han meldte ud, at han ville gå efter en plads i Folketinget ved næste valg.

Også hans parløb med Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt som radioværter i Radio 24syv's "Europa i flammer" og DR2's "Langt fra Bruxelles" er kommet under beskydning. Nogle mener, at han har hægtet sig fast i mediemagneten Messerschmidts frakkeskøder, kopieret hans stil og har brugt for meget tid på at få danskerne i tale på radio, tv og i spalterne.

Andre roser ham for at være ekstremt arbejdsom i Bruxelles og Strasbourg, samtidig med at han har gjort meget for at få sat EU på den folkelige dagsorden, blandt andet via sine optrædener med DF-politikeren.

Det, som ingen betvivler, er, at den nye fødevareminister kender både sagerne og EU-spillet på et område, hvor spillereglerne i høj grad bliver skrevet i Bruxelles.

Dokumentation

Blå bog: Dan Jørgensen

Karriere

Født 1975 i Odense. Vokset op i Morud på Nordfyn.

Har studeret statskundskab på Aarhus Universitet og University of Washington.

Cand. scient. pol. fra Aarhus Universitet i 2004

Formand for Frit Forum, 2001-2002

Medlem af Europa-Parlamentet siden 2004, hvor han siden 2009 har været næstformand i miljøudvalget. Desuden gruppeformand for de danske socialdemokrater i Parlamentet siden 2009.

Han stod blandt andet bag en storstilet kampagne mod lange dyretransporter, der inkluderede indsamlingen af én million underskrifter.

Næstformand i Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed i EU.

Ekstern lektor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, 2010

Ekstern lektor i miljøpolitik på Danish Institute for Study Abroad, 2011

Ny fødevareminister pr. 12. december 2013.


Om Dan Jørgensen
I 2012 blev Dan Jørgensen kåret som Årets Dyreven af Dyrenes Beskyttelse.

I snart to år har han været vært i et ugentligt radioprogram på Radio24syv med sin kollega fra Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt (DF). De to har desuden i 2013 rejst Europa tyndt sammen i TV-serien "Langt fra Bruxelles" på DR2.

Han har udgivet en række bøger om EU samt miljø- og klimapolitik.

Som barn drømte Dan Jørgensen om at blive professionel fodboldspiller eller dyrlæge.

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00