Let for kommuner at slippe for udbud

UDBUD: I ni ud af ti anmodninger om at undlade udbud ved salg af faste ejendomme har Statsforvaltningen Sjælland givet samtykke. Kommuner i Midtjylland får langt oftere afslag.
I anden omgang lykkedes det Netto at købe naboejendom uden om andre mulige  private bydere.
I anden omgang lykkedes det Netto at købe naboejendom uden om andre mulige private bydere.Foto: www.colourbox.com
Rasmus Nielsen
Fakta
Netto fik naboejendommen

I første omgang fik Ringkøbing-Skjern afslag på at sælge uden udbud til Netto. Men en ny anmodning gav pote. Og det gør det for langt hovedparten af kommunerne. Netto lå inde i Ringkøbing centrum og havde dårlige muligheder for at udvide, fordi ejendommen var omkranset af veje til tre sider. Kommunen ejede det sidste stykke.

"Statsforvaltningen har herved lagt vægt på, at Netto har et konkret udvidelsesbehov, samt at ejendommen trods sin beliggenhed i Ringkøbing Bymidte ikke kan antages at være så attraktiv for andre købere, at det må anses for betænkeligt at afskære disse fra at komme i betragtning som købere af ejendommen."

Afgørende for denne vurdering var nye oplysninger om, at der ikke er kørende adgang til deres ejendom, og at en sådan adgang ville kræve dispensation.


Kilde: Eksempel fra avisen Kommunen

De håber begge at slippe for udbud, men hvis Lemvig og Lejre sender to enslydende ansøgninger af sted, så kommer postbuddet ikke nødvendigvis med samme svar tilbage.

Forskellen på andelen af samtykke og afslag er nemlig markant mellem landets fem statsforvaltninger. Det viser en gennemgang af de sidste tre års afgørelser om dispensation til at udbyde faste ejendomme, foretaget af Kommunen. Avisen udkommer torsdag. 

Mest markant er forskellen mellem Statsforvaltningerne Sjælland og Midtjylland. De sjællandske kommuner fik samtykke i 91 procent af sagerne, mens de midtjyske måtte nøjes med at få godkendt deres anmodning i 57 procent af tilfældene. I Håndværksrådet er man bekymret over den høje afvigelse.

"Det er en forskel, der virkelig er til at tage og føle på. Jeg synes, at det mest af alt tyder på, at der er en rimelig stor forskel i sagsbehandlingen, og det er selvfølgelig uheldigt, at man ikke kan regne med, at sager der er mere eller mindre ens bliver behandlet på samme måde," siger chefanalytiker i Håndværksrådet, Mads Engberg.

Bekymringen deles af kommunaldirektør Bent Peter Larsen i Randers.

"Jeg synes, at det lyder betænkeligt. Når man står med en sag, så kan man stille det spørgsmål, om sagen kunne have fået et andet udfald, hvis vi var en kommune under en anden statsforvaltning," siger han til Kommunen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00