Analyse af 
Erik Holstein

Magtforskydninger i S-toppen

ANALYSE: De tidligere modpoler Henrik Sass Larsen og Mette Frederiksen er rykket tættere på hinanden og dækker tilsammen bredt i folketingsgruppen. De kommer sammen med Thorning og Corydon til at være partiets dominerende akse.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og gruppeformand Henrik Sass Larsen er begge tiltænkt helt centrale roller i at få vendt udviklingen for Socialdemokraterne.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og gruppeformand Henrik Sass Larsen er begge tiltænkt helt centrale roller i at få vendt udviklingen for Socialdemokraterne.
Erik Holstein

Den mislykkede valgkamp og den mareridtsagtige begyndelse på regeringsperioden har forskubbet de interne magtbalancer hos Socialdemokraterne. En række nøglepersoner er blevet svækket, mens der er blevet større efterspørgsel på folk med klare holdninger og mål.

Det har fået aktierne til at stige hos beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og gruppeformand Henrik Sass Larsen. Det var frem for alt folketingsgruppens tørst efter styring og en klar strategisk retning, der lå bag Sass Larsens overraskende hurtige retur til magten.

Socialdemokraterne har de seneste måneder mindet om et skib uden ror, og hverken statsminister Helle Thorning-Schmidt eller finansminister Bjarne Corydon har leveret, når det gælder retning og politikudvikling. Det har efterladt et vakuum, der skal udfyldes, og det placerer Sass og Frederiksen i nøglepositioner. Ikke i en modsætning til Thorning og Corydon, men i et samspil, der kan udstikke en klar politisk kurs.

Mettes politiske rejse
På det personlige plan har Sass og Frederiksen altid haft en vis gensidig respekt. De er begge fightere med en kontant stil - uden overdreven brug af diplomatiske finesser. Men holdningsmæssigt stod de længe skarpt over for hinanden.

Mette Frederiksen stod tidligere ret isoleret i folketingsgruppen. Hendes kaffeklub blev kaldt "Hugo Chavez-fraktionen"     - efter den noget excentriske, venstrepopulistiske præsident i Venzuela. I dag står hun som det mest sandsynlige bud på den næste S-formand.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget.dk

Mette Frederiksen stod på meget traditionelle venstrefløjssynspunkter, men som flere partifæller udtrykker det, har hun "været ude på en politisk rejse". Som beskæftigelsesminister har hun lagt mindst lige så meget vægt på pligt som på ret, og hun er drejet mod midten i værdipolitikken.

Den rejse har gjort Mette Frederiksen mere mainstream i folketingsgruppen. Tilmed er den kaffeklub, hun er medlem af, ekspanderet kraftigt siden valget.

Morgenmadsklubben
Den 44 personer store S-gruppe består af tre kaffeklubber, der både har karrieremæssige og politiske formål. Klubberne knytter sig historisk til hver deres tidligere socialdemokratiske formand, selvom fronterne i dag går noget anderledes.

Morgenmadsklubben har afsæt i den gamle Nyrup-fløj og har siden sikret Helle Thorning-Schmidts lederskab. De dominerende skikkelser er justitsminister Morten Bødskov, transportminister Henrik Dam Kristensen, finansordfører John Dyrby Paulsen, hele Hækkerup-klanen - og Henrik Sass Larsen. Den afgåede gruppeformand Mogens Jensen er også medlem af klubben, der menes at kunne mobilisere cirka 20 folketingsmedlemmer.

Det er den største af kaffeklubberne, men aktuelt bruges styrken ikke offensivt til at stemme sig igennem. Derimod er det vigtigt for gruppen at stå så stærkt, at andre fraktioner på forhånd opgiver kampafstemninger.

Morgenmadsklubben er partiets gamle højrefløj på det økonomiske område, og - for de flestes vedkommende - strammere på det værdipolitiske område.

Aukens efterfølgere
Rustbankerne knyttede sig til Svend Auken og Frank Jensen, og efter Aukens død er boligminister Carsten Hansen den ledende skikkelse her. Gruppen stod i starten som den direkte modpol til Thornings folk, men efter magtdelingen mellem Carsten Hansen og Sass Larsen i 2006 kom der et loyalt samarbejde mellem de to.

Andre medlemmer af klubben er Bjarne Laustsen, Orla Hav, Karen Klint og fødevareminister Mette Gjerskov. Politisk ligger gruppen på den fordelingspolitiske venstrefløj og den værdipolitisk bløde linje. Rustbankerne har ikke fordums styrke og tæller næppe mere end 7-8 stykker

Ambitiøst netværk
Den tredje kaffeklub, Netværk 11, har derimod haft vokseværk. De ledende personer er Mette Frederiksen og europaminister Nicolai Wammen - samt den tidligere S-formand Mogens Lykketoft, som gruppen plejer at mødes hos. Netværk 11 tæller også Rasmus Prehn og den politiske ordfører Magnus Heunicke.

Den nye EU-spidskandidat Jeppe Kofod er ligeledes med her, og det samme er en række nyvalgte som Pernille Rosenkrantz-Theil, Jens Joel og Jacob Bjerregaard. 

Denne gruppering er sværere at definere politisk, men kan på nogle områder ses som en slags midterfløj. Der er dog ret stor politisk spredning blandt gruppens medlemmer.

En del af medlemmerne er endt i Netværk 11 som et fravalg af de to andre kaffeklubber: Rustbankerne bliver af flere af de nye folketingsmedlemmer set som lidt gammeldags, mens morgenmadsklubben opfattes som en klub med et meget hierarkisk system. For nogle af de nyvalgte, der frygtede en grum skæbne som kirkeordfører eller grønlandsordfører, syntes Netværk 11 simpelthen et bedre sted at gøre karriere.
Netværket menes at kunne mønstre 15-16 medlemmer.

Wammen mistet terræn
Den lidt diffuse politiske sammensætning af Netværk 11 har været med til at afdramatisere forholdene mellem kaffeklubberne, der ikke står så skarpt over for hinanden politisk som tidligere i partiets historie. Flere af magtforskydningerne er da også sket inden for de enkelte klubber.

Således i Netværk 11, der tæller to potentielle kandidater til at efterfølge Thorning, Mette Frederiksen og Nicolai Wammen, der indbyrdes har et godt forhold.

Det er den altovervejende vurdering i partiet, at Nicolai Wammen var blevet ny formand, hvis Thorning havde tabt til Løkke. Men Wammen forsøgte lige lovlig aktivt at sikre støtte til sit kandidatur, mener flere af Thornings støtter, der betragter hans optræden før valget som decideret illoyal.

Andre peger dog på, at Nicolai Wammen langt fra var den eneste, der forberedte sig på situationen efter et nederlag, ifølge dem var også Nick Hækkerup langt fremme i skoene. 

Under alle omstændigheder er Wammens positionering umiddelbart før valget hovedforklaringen på, at han endte med en sekundær ministerpost. Europaministeriet er et dårligt udgangspunkt for at markere sig, og da Wammen heller ikke er typen med knivskarpe oneliners, har han mistet terræn.

Hugo Chavez-fraktionen
Anderledes med Mette Frederiksen, der tidligere stod ret isoleret i folketingsgruppen. Hendes kaffeklub blev indtil for et par år siden kaldt "Hugo Chavez-fraktionen" - efter den noget excentriske, venstrepopulistiske præsident i Venzuela. Det er der ingen, der kalder den i dag.

I kredsen omkring Thorning ses Mette Frederiksen nu som loyal, hvilket var medvirkende til, at hun fik en tungere ministerpost, end mange havde regnet med. Kritikere peger på, at Mette Frederiksen som beskæftigelsesminister ikke har formået at opbygge et nært forhold til fagbevægelsen, men i offentligheden er hun slået stærkt igennem.

Valgte Thorning at stoppe i morgen, står Mette Frederiksen som den mest sandsynlige efterfølger. Det har Thorning som bekendt ingen planer om, men det siger noget om beskæftigelsesministerens stigende indflydelse.

Brud på traditionen
Socialdemokraterne har stolte traditioner for langvarige og rasende fløjkampe, men i betragtning af, hvor dårligt det egentlig går, er det bemærkelsesværdigt, hvor få interne stridigheder der har været siden valget.

Det er en af de ting, partiet trods alt kan glæde sig over, og efter Sass Larsens comeback er der håb om, at den tilstand kan fortsætte. For selvom han også har fjender, rækker hans netværk ud i alle tre kaffeklubber. 

Thorning har mistet prestige de seneste måneder, men lykkes det hende og Corydon at få et effektivt samspil med Sass og Frederiksen, vil ingen konstellation have held med at udfordre dem. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00