Analyse af 
Erik Holstein

Massivt flertal for 24-års regel

ANALYSE: Ny meningsmåling illustrerer, hvorfor man ikke kan vinde et folketingsvalg, hvis man vil afskaffe de stramme regler for familie-sammenføringer. "Europas strammeste udlændingelov" har stadig opbakning fra et markant flertal.
Pia Kjærsgaard. DF-lederen opnåede sin største politiske sejr nogensinde, da hun sammen med VK-regeringen fik gennemført væsentlige opstramninger af reglerne for familiesammenføringer i 2002. De engang så forkætrede stramninger har siden haft et stabilt vælgerflertal bag sig.
Pia Kjærsgaard. DF-lederen opnåede sin største politiske sejr nogensinde, da hun sammen med VK-regeringen fik gennemført væsentlige opstramninger af reglerne for familiesammenføringer i 2002. De engang så forkætrede stramninger har siden haft et stabilt vælgerflertal bag sig.Foto: Oskar Herrik Nielsen
Erik Holstein

Det er derfor en fejlopfattelse, at det folkelige pendul i udlændingepolitikken nu er svinget tilbage på "slap" efter ti år med "stram". Pendulet er snarere landet i midten, hvor flertallet hverken ønsker stramninger eller lempelser, men derimod en fastholdelse af status quo. Det er på ingen måde en sejr for de kræfter, der ønsker et opgør med de sidste ti års udlændingepolitik.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget|Christiansborg

Mønstret har været næsten uændret siden 2002, hvor den nytiltrådte VK-regering sammen med Dansk Folkeparti gennemførte en historisk stramning af dansk udlændingepolitik: Omkring to tredjedele af befolkningen har bakket op om stramningerne, mens en tredjedel har været imod. Det er stadig situationen i september 2011, og derfor er enhver snak om afskaffelse af 24-års-regel og tilknytningskrav den rene gift for Helle Thorning-Schmidts (S) vinderchancer.

Den aktuelle meningsmåling fra A&B-analyse udført for Altinget.dk føjer sig til samme mønster, om end opbakningen til 24-års-reglen og tilknytningskravet er faldet lidt i løbet af det sidste halve år. Således støttede 59,5 procent mod 29 procent de to grundpiller i stramningerne i en meningsmåling fra A&B Analyse udført i februar. I dag er tallene 54,5 procent mod 30,1 procent.

I målingen er hovedformålet med stramningerne beskrevet som "en begrænsning af antallet af familiesammenføringer fra ikke-vestlige lande". Altså en mere rå beskrivelse end den pæne officielle forklaring, hvor stramningerne blev indført for at "hindre tvangsægteskaber". Havde man benyttet den mere polerede beskrivelse, havde flertallet formodentlig været endnu større.

Dokumentation

Spørgsmålet lød: Indvandringen til Danmark er siden 2002 blevet reguleret af 24-års-reglen og tilknytningskravet. Hovedformålet med begge regler er at begrænse antallet af familiesammenføringer fra ikke-vestlige lande. Er du tilhænger eller modstander af at bevare 24-års-reglen og tilknytningskravet?

 

 Tilhænger/modstander af 24-års-reglen og tilknytningskravet Alle besvarelser
 Tilhænger 54,5%
 Modstander 30,1%
 Ved ikke 15,4%
 I alt 100%

 

  EL SF  S R LA KD K V DF
Tilhænger20% 32% 38% 17% 69% 25% 75% 79% 92%
Modstander 64% 50% 39% 69% 22% 50% 16% 8% 3%
Ved ikke 16% 18% 23% 14% 10% 25% 9% 13% 5%

Målingen fra A&B Analyse for Altinget.dk er udført på nettet på basis af 1130 politisk repræsentative svarpersoner. Indsamlingsperioden er 2/9 - 5/9.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00