Meningsmålingerne overdrev rød valgsejr

MENINGSMÅLINGER: Enten snød Løkke institutterne med sin slutspurt i valgkampen, eller også er der metodiske problemer med meningsmålingerne, skriver professor Søren Risbjerg Thomsen.
Foto:
Foto:
Foto:

En afgørende og statistisk sikker ændring sker tilsyneladende meget sent i valgkampen, da det endelige resultat til rød blok viser et yderligere fald på ca. to pct. En mulig forklaring kan være en stærk indsats af Lars Løkke Rasmussen i de sidste debatter, hvor han forsvarer den førte sundhedspolitik.

Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Aarhus Universitet

Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Altinget.dks valgekspert

TV-kanalernes opgørelse på valgnatten viste, at rød blok vandt meget knebent med 50,3 pct. af stemmerne. Nu, da den endelige opgørelse foreligger, inklusive stemmer på kandidater uden for partierne (UP), ser man et endnu tættere løb med kun 50,2 pct. af stemmerne til rød blok.

Tabel 1 viser fejlprocenterne (den andel, der skal flyttes i den enkelte måling for at få det faktiske valgresultat) i de sidste meningsmålinger frem til dagen før valget. Fordi det endelige valgresultat først foreligger nu, er der små ændringer i forhold til tildligere publicerede tal, men der ændrer ikke ved, at Gallup kom tættest på valgresultatet med en fejl på 2,4 pct.

Tabellen viser også, at samtlige meningsmålinger forudsagde mellem 51,1 og 53, 1 pct. til rød blok og dermed overdrev blokkens tilslutning.

<img align="left" src="@nyimg=9848@" />
<br>

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00