Mere driftsikker end visionær

PORTRÆT: En rund og gemytlig fynbo, der hører til blandt Folketingets absolut mest kompetente energiordførere. Lars Christian Lilleholt (V) er en afholdt mand, men spørgsmålet er, om han er klimaets eller industriens bedste ven.
Altinget | Energi & Klima bringer i perioden op til sommerferien en portrætserie af udvalgte energiordførere. I dag Lars Christian Lilleholt (V).
Altinget | Energi & Klima bringer i perioden op til sommerferien en portrætserie af udvalgte energiordførere. I dag Lars Christian Lilleholt (V).Foto: Lilleholt

Det nytter ikke at være det får, der løber så langt foran, at resten af fåreflokken ikke kan følge med.

Lars Christian Lilleholt (V)
Energiordfører
Fakta

CV for energiordfører Lars Christian Lilleholt (V):
Født i Odense 2. marts 1965
2001 Medlem af Folketinget
Valgt i Middelfart-kredsen og genopstiller samme sted
2005 Energiordfører
1993 Uddannet journalist
1995 Ansat som informationsmedarbejder og siden chef i Dansk Fjernvarme
Medlem af Odense Byråd siden 1994
2010 Næstformand i Dansk Fjernvarme
Formand for Fjernvarmens Informationsfond (FIF Marketing)
Næstformand for Fjernvarme Fyn
Medlem af bestyrelsen i Energi Fyn
Bor i Odense sammen med sin kone og tre børn


Kilde: Folketingets og Lars Chr. Lilleholts hjemmeside
Fakta
PORTRÆTSERIE:
Uanset udfaldet af et kommende folketingsvalg, indtager begge fløjes energiordførerne en nøgleposition i forhold til Danmarks fremtid og position på energiområdet.
Altinget | Energi og Klima stiller i en portrætserie frem til sommerferien skarpt på fire, udvalgte energiordførere, der har været og sandsynligvis vil fortsætte med at være helt afgørende for energipolitikken i det kommende folketingsår.

Lars Christian Lilleholt (V) er energiordfører i et regeringsparti, som af kritikere er blevet beskyldt for at lide af en særlig form for skitzofreni på klima,- miljø- og energiområdet. På den ene side skal Danmark være en "grøn vindernation", sagde tidligere statsminister Anders Fogh i 2009. På den anden side skal vi heller ikke være "tossegode", sagde Lilleholt i 2010.

Men på spørgsmålet om, hvor grøn han egentlig selv synes, han er, er der dog ikke megen tvivl at spore:

"Jeg er meget grøn."

Forsynings-sikkerhed og fjernvarme
Lars Christian Lilleholt er først og fremmest optaget af én ting på energiområdet: Forsynings-sikkerheden. Hvad gør vi, når gas-ressourcerne slipper op? Hvad er alternativerne? Hvor skal vores el, varme og gas komme fra?

Lilleholts svar på de spørgsmål kan opsummeres med tre ord: biogas, biomasse og vindenergi.

Og et fjerde, som med den største selvfølgelighed svæver over vandene: fjernvarme.

Nogen hemmelighed er det ikke, at Lilleholt har viet en stor del af sin voksne tilværelse til fjernvarmesektoren. Først som informationschef og journalist i Dansk Fjernvarme, siden som formand for Fjernvarme Fyn og nu som næstformand i Dansk Fjernvarme.

Men Lilleholt mener ikke selv, der er noget i vejen med at være energiordfører og næstformand i Dansk Fjernvarme på samme tid. Det er der dog andre end bare oppositionspolitikere, der mener.

Men andre igen ser det snarere som en styrke, for manden slår alle af banen i teknisk viden, netop fordi han har henslæbt år ud og år ind siden begyndelsen af 90'erne i en fjernvarm verden.

Og selvom han forstår sig på nørdet energiteknik, er han alligevel i stand til at forklare og formidle det på en måde, så små lys går op for folk i Venstres folketingsgruppe. Pludselig er alle begyndt at deltage i energipolitiske diskussioner, der ellers tidligere var sort snak kun forbeholdt de få indviede, fortæller en kilde i gruppen.

Brænder for energi
Det var gennem arbejdet med fjernvarmen, at interessen for energi tog sit afsæt, og ingen tvivler på, at Lilleholt er en politiker, der brænder af et ærligt hjerte for energiområdet.

Efter eget udsagn bruger han over halvdelen af sit politiske liv på energipolitik.

Udtrykt med hans egen beskedenhed, så ved han da også "noget om energipolitik". Ifølge næsten samtlige kilder, som Altinget | Energi & Klima har talt med, ved Lilleholt nu mere end "noget" om energipolitik. Han er en af de absolut mest kompetente og indsigtsfulde energipolitikere på Christiansborg.

Det er hans styrke og hans svaghed, for stor og ensidig vægt på energipolitik betyder nok stor viden, men også en vis snæverhed i politisk sammenhæng. Det ved han godt, og selvom han regner med at fortsætte som energiordfører, vil han begynde at lægge flere kræfter i erhvervs- og miljøpolitikken fremover, fortæller han.

Dokumentation

VISION:
- indpasse vindenergien i el-systemet inden for en "rimelig tidshorisont".
- intelligente el-målere skal installeres, "så det kan svare sig at bruge og investere i grøn energi".
- energiafgifterne skal omlægges, så de er høje, hvor der bruges kul, og lave, hvor der bruges vind og biomasse.
- biogas-, biomasse- og vindområdet skal udbygges.
- støtten til forskning i vedvarende energi skal fastholdes


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00