Analyse af 
Erik Holstein

Mette Frederiksen kan køre alene

ANALYSE: Socialdemokraterne kan få flertal for store dele af deres politik, hvis det lykkes at få opløst blokkene efter et valg. Jokeren bliver, om det parlamentariske grundlag trækker stikket i protest.

Den socialdemokratiske ledelse har endnu ikke lagt sig fast på, om de vil forsøge endnu en SR-regering eller gå alene, hvis de vinder næste valg. Men&nbsp;så længe udlændingepolitikken er&nbsp;helt dominerende,&nbsp;vil en ny SR-regering være skizofren fra dag 1.<br>
Den socialdemokratiske ledelse har endnu ikke lagt sig fast på, om de vil forsøge endnu en SR-regering eller gå alene, hvis de vinder næste valg. Men så længe udlændingepolitikken er helt dominerende, vil en ny SR-regering være skizofren fra dag 1.
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Erik Holstein

Radikales gamle position som midterparti er i praksis ophørt med at eksistere, for Dansk Folkeparti vil aldrig tillade en borgerlig regering med radikal deltagelse. Og en position som støtteparti for en Venstre-regering sammen med LA, K og DF er næppe indbydende.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Gevinstkombination hedder rød-grøn-blå.
En rød fordelingspolitik, en grøn miljø- og klimapolitik og en blå rets- og udlændingepolitik. En politisk kombination, der har et klart flertal i befolkningen bag sig og ofte også et flertal i Folketinget. Det kan samtidig blive et solidt grundlag for en ren socialdemokratisk regering, hvis rød blok vinder næste valg.

Debatten om regeringskonstellationer efter næste valg er blevet anderledes aktuelle efter sidste måneds regeringskrise, og ingen tør i dag med sikkerhed spå om, hvorvidt den smalle Venstre-regering overlever efteråret.

Venstre-classic
Regeringens besøg i skærsilden er nogle steder blevet ophøjet til en generel sandhed om, at et-parti-regeringer er umulige at håndtere. Men det er en apolitisk konklusion.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00