Mette Frederiksen: DF løber altid fra regningen

FORMANDSSKIFTE: Mette Frederiksen blev enstemmigt valgt som ny formand som Socialdemokraterne. Og den nye formand for Danmarks største parti gav i sin tiltrædelsestale en ordentlig opsang til landets næststørste parti, Dansk Folkeparti.

Foto: Claus Bech/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Hun har længe været kronprinsesse. Nu er hun endelig blevet kronet som partiets nye dronning.

Mette Frederiksen (S) blev søndag eftermiddag valgt til ny formand som Socialdemokraterne. Det skete på en ekstraordinær partikongres, der blev afholdt i Falkoner Salen på Frederiksberg.

Som sin fremmeste socialdemokratiske mærkesag nævnte Mette Frederiksen i sin tiltrædelsestale, at hun vil arbejde for et samfund, hvor alle børn og unge reelt har samme muligheder.

"Vi vil gøre alt for at skabe mønsterbrydere. Men endnu vigtigere: Vi vil bryde mønsteret," sagde hun.

Selvom kongressen kun var to timer lang, var den pakket med højt humør og god stemning. For selv om Socialdemokraterne har tabt regeringsmagten, blev partiet ved det netop overståede folketingsvalg Danmarks største parti. Et faktum, som fra kongrestalerstolen blev gentaget igen og igen.

Det betød også, at afgående formand Helle Thorning-Schmidt (S) værdigt kunne træde af posten og overlade den til Mette Frederiksen, der allerede nu melder sig klar til at kæmpe og tage ansvar.

Løkkes bedste med- og modspiller
Mette Frederiksen slog gentagne gange på, at Socialdemokraterne vil indgå i et bredt samarbejde. Partiet vil tage lige så meget ansvar i oppositionen, som de har gjort i regering, lød budskabet.

"Det sidste, Danmark har brug for, er blå blokpolitik," slog Mette Frederiksen fast.

Derfor havde hun også en hilsen med til Lars Løkke Rasmussen. Hun lovede ham, at hun og Socialdemokraterne vil være statsministerens bedste med- og modspiller.

"Når vi sammen kan skabe resultater, der er de rigtige for Danmark, så er vi din medspiller. Men når du skævvrider Danmark og glemmer at tænke på dem, der har mindst, så bliver vi din hårdeste modspiller," sagde Mette Frederiksen.

DF løber fra regningen
Den nye S-formand leverede også en opsang til blå bloks største parti, Dansk Folkeparti. Hun sagde om de nyligt overståede regeringsforhandlinger, at det må være svært for Lars Løkke Rasmussen at lave bordkort, når æresgæsten ikke vil sidde med ved bordet.

"Dansk Folkeparti vil altid gerne være med til festen, men de løber som regel fra regningen," sagde Mette Frederiksen.

Hun sendte en hilsen til Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, hvor hun ønskede ham tillykke med det flotte valg, men også mindede ham om, at valget forpligter. Det må være slut for partiet kun at deltage i festen, lød budskabet fra Mette Frederiksen til DF-formanden.

"Kristian, tro ikke et øjeblik, at du kan bruge vores mandater til fortsat at køre på frihjul i dansk politik. Nu har du fået mandaterne – nu må du også tage ansvaret," sagde Mette Frederiksen.

Tak til Helle
Lige så meget som den ekstraordinære S-kongres handlede om at sige goddag til Mette Frederiksen, så handlede den også om at sige farvel til Helle Thorning-Schmidt. Mette Frederiksen havde selv et par hilsner med til den afgående statsminister og partiformand.

Mette Frederiksen kom også ind på nogle af de øgenavne, som både Helle Thorning-Schmidt og hun selv har lagt øre til.

"Dig kaldte de for Gucci-Helle. Mig kaldte de for "skrigeskinken". Jeg synes sådan set, at dit øgenavn lyder lidt federe,” sagde Mette Frederiksen til stor latter fra salen.

Thorning: Du bliver en stærk statsminister
Helle Thorning-Schmidt selv holdt også en tale på Socialdemokraternes ekstraordinære kongres.

Og det var en rørt og overvældet afgående partiformand, der modtog partiets hyldest i form af en utroligt lang klapsalve. Helle Thorning-Schmidt virkede dog også klar til at træde tilbage.

"Den mest populære person i dansk politik er Socialdemokraternes forhenværende formand," sagde Helle Thorning-Schmidt og modtog dagens største latterbrøl.

Hun havde en stor tillidserklæring med til den nu nuværende formand for Socialdemokraterne, Mette Frederiksen.

"Du bliver en fantastisk formand for vores parti. Og om fire år bliver du en stærk og beslutsom statsminister," sagde hun og fortsatte:

"Vi tror på dig. Jeg tror på dig."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00