Norsk valggyser i sigte

VALG: To uger inden valgdagen slider Arbeiderpartiet så meget i meningsmålingerne, at det kan ende med at koste en ellers sikker sejr i Norge. ”Norske værdier” og nichepartier kan afgøre valget, vurderer norsk analytiker.

Høyres Erna Solberg og Fremskridtspartiets Siv Jensen, da de vandt regeringsmagten i 2013. Målingerne i Norge peger på regeringsskifte, men kampen bliver tæt. 
Høyres Erna Solberg og Fremskridtspartiets Siv Jensen, da de vandt regeringsmagten i 2013. Målingerne i Norge peger på regeringsskifte, men kampen bliver tæt. Foto: /Ritzau/Lise Aserud
Morten Øyen

De mange emner har skabt et rum for nichepartier, og det betyder, vi måske kan få det mest fragmenterede Storting i historien med ni forskellige partier repræsenteret.

Svein Tore Marthinsen
Valganalytiker

Kan Høyres Erna Solberg genvinde statsministerposten? Straffes Fremskridtspartiet for at være gået i regering for første gang? Vil ”nichepartier” blive afgørende? Taber Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre og resten af den rødgrønne blok en ellers sikker valgsejr på gulvet?

Fakta
Valg i Norge

11. september er der valg til Stortinget i Norge. 

Ved valget i 2013 vandt den borgerlige blok, og Høyre gik i regering med Fremskridspartiet. Høyres Erna Solberg blev statsminister, mens det var første gang Fremskridspartiet gik i regering. Regeringens parlamentariske grundlag udgøres af Venstre og Kristeligt Folkeparti, mens oppositionspartierne er Arbeiderpartiet, Sociallist Venstre og Senterpartiet. I alt fik den blå flok 96 mandater, mens den rødgrønne blok fik 72 mandater.

Der vælges 169 repræsentanter til Stortinget for en fast periode på fire år. Der skal således 85 mandater til at have flertallet. Spærregrænsen er på fire procent - men ligesom i Danmark kan et parti stadig blive repræsenteret, selvom det ikke kommer over spærregrænsen, hvis det i stedet vinder et kredsmandat. Det fik Miljøpartiet De Grønne i Oslo ved valget i 2013, og blev dermed for første gang repræsenteret i Stortinget.

Mens nordmændene overvejer, hvor krydset skal sættes op til Stortingsvalget mandag 11. september, varsler meningsmålingerne en sand valggyser. Rød blok fører stadig, men med to uger tilbage af valgkampen har blå blok hentet kraftigt ind.

Altinget har sat den norske valganalytiker Svein Tore Marthinsen stævne for at give et overblik over den norske valgkamp.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00