De politiske ordføreres barske år

FRONTKÆMPERNE: Ovenpå et usædvanlig dramatisk folketingsår giver Altinget.dk sit bud på, hvordan partiernes politiske ordførere har klaret sig.
I det forløbne år er halvdelen af de politiske ordførere blevet skiftet ud:  Venstre, SF, Radikale og Socialdemokrater stiller i dag med andre ordførere.
I det forløbne år er halvdelen af de politiske ordførere blevet skiftet ud: Venstre, SF, Radikale og Socialdemokrater stiller i dag med andre ordførere. Foto: Folketinget
Erik Holstein

De er frontsoldaterne.
De politiske ordførere skal tage kuglerne for deres parti, og det kræver folk af en helt særlig støbning. Ikke mindst i en så højspændt og politisk turbulent periode som den nuværende.

De politiske ordførere bruges forskelligt af partierne. Hos Venstre og Socialdemokraterne er de både formandens skjold og boksehandske, en væbner der skal forsvare formanden og føre an i angrebene på modstanderne.

Andre partier har valgt at gøre formanden og den politiske ordfører til én og samme person for at give den størst mulige platform til lederen. Det gælder Dansk Folkeparti, men i den aktuelle situation også pressede partier som SF og Konservative. Alle partier benytter en selvstændig politisk ordfører (eller gruppeformand), når formanden er minister.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00