Prognose over partiernes sociale profil

MÅLING: Se her, hvordan blandt andet arbejdere, studerende, pensionister, lavere og højere funktionærer har ændret deres partivalg siden folketingsvalget i 2011. Opgørelsen er lavet på baggrund af mere end 30.000 Gallup-interviews i perioden.

Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor i statskundskab, Altinget.dks valgekspert

De politiske partier i Danmark ændrer kun sjældent deres sociale profiler, hvilket betyder, at partierne har tilbøjeligehed til at gå lige meget frem eller tilbage inden for de forskellige stillingsgrupper, når de ændrer deres styrke. Siden valget i september 2011 er der dog sket tydelige ændringer, således at de såkaldte arbejderpartier, Socialdemokratiet og SF, er gået særligt meget tilbage, mens omvendt Venstre er gået særlig meget frem blandt arbejdervælgerne.

Altinget.dk har fået adgang til mere end 30.000 Gallup-interviews foretaget efter valget i september 2011 med oplysninger om stilling og partivalg, hvis der var valg. Disse data er blevet vejet, så de summer op til Altinget.dks gennemsnit af meningsmålinger, henholdvis opgjort for oktober-december kvartal 2011 og for januar-marts kvartal 2012. Tabel 1 viser valgresultatet samt Altinget.dks gennemsnit for de to kvartaler.

FV11

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00