R går tilbage i ny måling - tæt på ægte rødt

ÆGTE RØDT: Ny måling fra Norstat viser klar tilbagegang for De Radikale. Venstre går frem, mens Liberal Alliance er helt ude i kulden. Ikke bare flertal for ny regering - tæt på ægte rødt flertal.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk

I en måling fra Norstat, som Altinget.dk i dag offentliggør, går De Radikale tilbage til 5,3 procent af stemmerne.

<img align="left" src="@navn=jesper platz@" />

"De Radikale har ikke haft en dårligere Norstat-måling siden marts," siger Jesper Platz, administrerende direktør for Norstat.

Han mener, deres tilbagegang kan skyldes, at vælgerne ikke helt ved, om de kan regne med De Radikale, fordi en stemme på R ikke nødvendigvis er en stemme på S.

Altinget.dks politiske kommentator Erik Holstein mener, det bliver spændende at se, om tendensen i målingen bekræftes af nye målinger:

"Billedet er efterhånden entydig negativt, når det gælder Løkkes chancer for genvalg. Norstat-målingen viser som noget nyt, at vi er meget tæt på et rent flertal mellem S-SF og Enhedslisten, hvis Liberal Alliance og Kristendemokraterne ender under spærregrænsen," pointerer han.

S-SF-EL kan tilsammen mønstre 47,7% af stemmerne i den nye måling, og lægges hertil radikale stemmer, når regeringsalternativet op på 53,0% af stemmerne. VKO og LA står til sammen kun til 46%. Der er "stemmespild" på Kristendemokraterne og andre på én procent.

Norstat-målingen viser som noget nyt, at vi er meget tæt på et rent flertal mellem S-SF og Enhedslisten.

Erik Holstein
Kommentator, Altinget.dk

Risbjerg: R kan komme tilbage
Søren Risbjerg Thomsen, professor i Statskundskab ved AU og Altinget.dks mangeårige valgekspert, mener, at De Radikale trods tilbagegangen stadig må formodes at have en stor vælgeropbakning:

"På grund af deres strategiske position kan de sagtens gå frem igen, men det bliver spændende at følge," siger han.

Et andet centralt punkt i målingen er, at Venstre går lidt frem til 24,3 procent på bekostning af Liberal Alliance, som nu står til 2,2 procent af stemmerne.

"Liberal Alliances fortsatte nedtur kan være udtryk for, at befolkningen frygter, at deres stemme går tabt. Så er det mere sikkert at sætte sin stemme på et stort parti som Venstre," analyserer Søren Risbjerg Thomsen.

Stabilt flertal til S og SF
Endelig har Socialdemokraterne fortsat fremgang. En fremgang, som Søren Risbjerg Thomsen betegner som symptomatisk:

"Det er klart, at de to store partier alt andet lige vil opleve en fremgang, fordi de er langt mere eksponerede end de andre i valgkampen," siger han.

Professoren uddyber, at vi i Danmark nærmer os præsident-lignende valgkampe, hvor de to hovedkandidater køres i stilling lang tid før, valget udskrives.

Norstat-målingen, der indgår i Altinget.dks kvalitetsvejede snit af alle troværdige meningsmålinger, regnes i forskningsmiljøet som en af de allermest pålidelige.

Dokumentation

 

Norstat
(22/8 2011)
 
Altinget.dks
juli-snit
 
S29,327,6
R5,37,1
K6,56,5
SF14,213,6
LA2,23,4
KD0,7 0,8
DF13,013,2
V24,322,4
EL4,24,8
Øvr.0,20,6

Norstat baseret på CATI-indsamling (telefoninterviews) 2-21/8 2011. Antal respondenter: 1.166.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00