Analyse af 
Erik Holstein

Rebellernes år

ANALYSE: Det er de rebelske fløjpartier, der har haft fremgang i løbet af året, og S og V risikerer at tabe yderligere terræn med et tæt samarbejde. Brexit har gjort det politiske landskab mere labilt, og EU-modstanden kan sammen med asylkrisen flytte vælgere med uset hast.

Samuelsen, Skipper, Elbæk og Thulesen har hver på deres måde sat dagsordenen i det forløbne år, hvor de gamle partier&nbsp;har været&nbsp;trængt i defensiven.<br>
Samuelsen, Skipper, Elbæk og Thulesen har hver på deres måde sat dagsordenen i det forløbne år, hvor de gamle partier har været trængt i defensiven.
Foto: Scanpix
Erik Holstein

Der er flere årsager til den voksende EU-skepsis, men fællesnævneren er en stadig stærkere modstand mod afgivelse af national suverænitet i et omfang, som de europæiske befolkninger aldrig har ønsket.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

En rekordlav opbakning til de fire gamle partier og skarpe modsætninger inden for blokkene. Internationale problemer som EU-skepsis med Brexit som det foreløbige højdepunkt og den latente asyl- og migrantkrise. Læg dertil en gordisk knude af kommende forlig om skat, PSO-afgift, asyl og velfærdsreformer – og regeringens efterår tegner sig.

Her skal Venstre-regeringen performe betydeligt bedre end i det forløbne år, som blev afsluttet med ringe meningsmålinger over hele linjen: Vælgerne bortdømmer regeringen som sådan, Venstre står endnu dårligere end ved sidste års møgvalg, og statsminister Lars Løkke Rasmussens personlige popularitet rokker sig ikke fra bundniveauet.

Dertil kommer, at fløjene styrkes på bekostning af centrum: Det er Alternativet, Enhedslisten og Liberal Alliance, der kommer bedst ud af året, og selvom Dansk Folkeparti har oplevet en lille tilbagegang, ligger opbakningen ikke langt fra kanonvalget i juni 2015.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00