Debat

Regeringen for træt til debat

Koncentrat af lederen "Weekendavisen Hvor er pressens minister?" i Politiken 19/4 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
DER ER IKKE så mange aviser i dette land, som ligefrem hedder 'avis'. De tre største danske dagblade hedder for eksempel noget med 'post', 'tidende' eller 'politik'. Men Weekendavisen har det gamle franske ord for 'meddelelse' i sit navn. Som arvtager til Berlingske Aftenavis er det måske Danmarks ældste avis, udkommet som den er siden 1749. Ikke mange publikationer i dette land kan bryste sig af at have haft en korrespondent i Paris under den franske revolution.

Men som navnet også siger, udkommer Weekendavisen kun en gang om ugen. Derfor har Trafikministeriet nu besluttet, at netop denne avis, i modsætning til landets andre aviser (dvs. dagblade), ikke længere kan få portostøtte. Allerede fra 1. august vil det koste 16,50 kroner at få Weekendavisen ud med posten - mod de 2,70 kroner, det koster i dag. En dramatisk ændring af vilkårene for Danmarks ældste avis, som risikerer en egentlig eksistenskamp.

Man skulle tro, at så markant et indgreb på pressens område ville sortere under pressens minister, Anders Fogh Rasmussen. Man skulle også tro, det var et spørgsmål egnet til politisk debat. Men nej: Weekendavisens skæbne er knyttet til vilkårene for en række fag- og medlemsblade, månedsmagasiner og andre ikke-daglige publikationer. Alle skal stilles lige, siger Trafikministeriet i sin knastørre pressemeddelelse om emnet.

(...) Ja, det er det åbenbart for trafikministeren: ren teknik og tør administration. Og eftersom ingen andre i regeringen har ytret sig, heller ikke presseminister Anders Fogh Rasmussen, må man gå ud fra, at alle er enige: Dette er lige en sag for Trafikministeriet, og Trafikministeriet håndterer den glimrende.

Sagen om Weekendavisen er blevet endnu et af mange små og store tegn på, hvor træt regeringen er. Alt for træt til at tænke eller debattere. Nu skal der bare administreres og blandes beton.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Flemming Hansen

Fhv. MF (K) & minister, fhv. bestyrelsesformand, Holst Holding
HH (Niels Brock 1961), merkonom (Handelshøjskolen i København 1972)

0:000:00