Regeringens spindoktorer fører valgkamp

SPIN: Kun to af regeringens særlige rådgivere fører ikke valgkamp for deres ministre. Den ene har dog kastet sig ind i kampen for genvalg til Venstres næstformand. Her kan du se, hvem rådgiverne fører valgkamp for.
Morten Øyen
Fakta
Fakta om de særlige rådgivers aftrædelse

Ved udskrivelse af folketingsvalg ophører regeringens særlige rådgiveres ansættelse med 6 måneders varsel. Den særlige rågiver fritstilles i perioden, men fortsætter med at modtage løn. Den særlige rådgiver kan dog tage andet arbejde i fristillingsperioden, men skal oplyse ministeriet om både arbejdet og lønnen, som så vil blive modregnet i indtægten i lønnen under fristillingsperioden. Rigsrevisionen har tidligere behandlet emnet, og noterede, at der ikke er nogen begrænsninger i, hvad de særlige rådgivere kan beskæftige sig med i fritstillingsperioden.

Kilde: Statsministeriet
Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskrev valg til Folketinget, blev en række særlige rådgivere ved samme anledning fritstillet. Næsten alle "spindoktorerne" har dog valgt at forsætte arbejdet for deres minister under valgkampen.

Her er en liste over, hvilke af regeringens særlige rådgivere der fører valgkamp for deres ministre.

Konservative:

Benedicte Strøm fortsætter sit arbejde for justitsminister og partiformand Lars Barfoed under valget. Hun blev særlig rådgiver for Lars Barfoed i udgangen af maj i år, hvor hun kom fra en stilling som direktør i kommunikationsbureauet +Strøm.

Alexander Tolstrup overtog posten som økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsens rådgiver efter Finn Möbius' tragiske død i starten af juni. Tolstrup varetager pressekontakt til Brian Mikkelsen under valgkampen.

Rikke Egelund kom oprindeligt fra Politiken, hvor hun var politisk reporter, før hun blev pressechef for Konservative. Da Lene Espersen stod i markant modgang som partiformand i november 2010 blev hun udenrigsministerens rådgiver, og hun følger hende også i valgkampen.

Bo Friis fulgte med, da Benedicte Kiær blev udnævnt som socialminister i starten af 2010. Han kom fra Konsulenthuset Gunbak, og er blevet omtalt som en gammel K-fløjkriger fra sin tid som politisk assistent for social- og boligordfører Jens Heimburger i sluthalvfemserne. Han følger også Benedicte Kiær i valgkampen i Københavns Omegn.

Anders Frandsen blev den erfarne rådgiver, som Charlotte Sahl-Madsen fik med sig ind i Videnskabsministeriet. Frandsen havde nemlig tidligere været særlig rådgiver for daværende klima- og energiminister Connie Hedegaard, og har inden da arbejdet en årrække i den konservative pressetjeneste. I valgkampen følger han Sahl-Madsen i Sønderjylland, hvor hun skal forsøge at blive valgt til Folketinget for første gang.

Venstre:

Mikael Børsting arbejder også i valgkampen for statsminister Lars Løkke Rasmussen. Børsting blev statsministerens rådgiver efter en "spin-rokade" i Venstre i marts, hvor Jacob Bruun Christensen erstattede Søs Serup Laybourn som leder af Venstres Center for Kommunikation og Politik. Mikael Børsting har tidligere været politisk reporter på Christiansborg for netavisen Altinget, Information og Politiken.

Søren Møller Andersen står også for finansminister Claus Hjort Frederiksens pressekontakt under valgkampen. Andersen har en baggrund som journalist, og var ansat i Venstres Pressetjeneste, da han blev ansat hos Claus Hjort Frederiksen i Beskæftigelsesministeriet.

Peter Høyer blev igen særlig rådgiver for en skatteminister, da Peter Christensen i marts blev minister. Han har tidligere også været særlig rådgiver for Kristian Jensen, da han var skatteminister.

Martin Ruby Larsen blev særlig rådgiver for udviklingsminister Søren Pind, kort efter han blev minister i februar 2010. Siden marts i år har han også skulle rådgive på integrationsområdet. Ruby er kandidat i statskundskab, og kom fra stillingen som souschef i Venstres daværende Politisk-Økonomiske Sekretariat på Christiansborg.

Mark Thorsen er en anden, som er kandidat i statskundskab og hentet fra Venstres egen organisation til en minister. Det skete, da Inger Støjberg blev beskæftigelsesminister i 2009. Rokaden betød, at Claus Hjort Frederiksen tog sin særlige rådgiver, Søren Møller Andersen, der er Mark Thorsens svoger, med sig over i Finansministeriet.

Martin Vith Ankerstjerne blev særlig rådgiver for Karen Ellemann, da hun blev indenrigs- og socialminister i 2009. Året efter fulgte han hende over i Miljøministeriet. Han er uddannet økonom, har en MA i kommunikation og har været aktiv i Venstre i to årtier.

Karsten Anker Petersen skal forsøge at få klima- og energiminister Lykke Friis valgt til Folketinget for første gang. Han blev hendes særlige rådgiver i slutningen af 2009, hvor han kom fra en stilling som kommunikationschef for Landbrug & Fødevarer.

Jakob Ullegård er en anden som er hentet fra Landbrug & Fødevarer. Her var han leder af deres Public Affairs afdeling, inden han i april 2010 blev særlig rådgiver for forsvarsminister Gitte Lillelund Bech.

Rulle Grabow Westergaard blev i 2010 rådgiver for fødevareminister Henrik Høegh, som hun også hjælper med at blive valgt i Sjællands Storkreds. De har begge en fortid fra Landbrugsraadet, hvor Westergaard var ansvarshavende redaktør fra 2005 til 2008. I 2007 stillede hun i øvrigt op til at blive folketingskandidat for Venstre i Silkeborg.

Søren Lauridsen var indtil valgudskrivelsen særlig rådgiver for transportminister Hans Chr. Schmidt. Men under valget arbejder han for Venstres næstformand Kristian Jensen. Lauridsen har tidligere været pressechef for Venstres Pressetjeneste.

Peter Arnfeldt, som indtil valgudskrivelsen var særlig rådgiver for undervisningsminister Troels Lund Poulsen, har valgt ikke at arbejde for ministeren eller partiet i valgkampen.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00