Regeringens politik bortdømmes af vælgerne

MENINGSMÅLING: Kun på to ud af ti områder vurderes Venstre-regeringens politik positivt, mens bedømmelsen er i bund på klima, uddannelse og socialpolitik. Regeringen hitter hos vælgere over 70, men bedømmes negativt i alle andre aldersklasser.

Lars Løkke Rasmussens smalle Venstre-regering&nbsp;får ikke&nbsp;ligefrem skyhøje karakterer af vælgerne.&nbsp;<br>
Lars Løkke Rasmussens smalle Venstre-regering får ikke ligefrem skyhøje karakterer af vælgerne. 
Foto: Hasse Ferrold
Erik Holstein

Retspolitikken er populær, og den økonomiske politik kommer lige akkurat over på den rigtige side af nulpunktet. Men ellers er der ikke meget at glæde sig over for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans Venstre-ministre, der ikke mindst trækkes ned af lunkne karakterer fra Dansk Folkepartis vælgere.

De pauvre resultater ses af en Norstat-måling for Altinget, hvor respondenterne er blevet bedt om at give karakterer fra minus 5 til plus 5 på nogle af de vigtigste politikområder. Det skal bemærkes, at målingen er udført før den sidste uges politiske udspil og fornyede debat om asylpolitikken og terrorangrebet i Frankrig.

Mens der ikke er den store forskel i holdningen mellem de to køn, er forskellen signifikant, når man ser på aldersklasser: Regeringens politik får et samlet minus i alle aldersklasser på nær vælgere over 70, der hele vejen igennem er positive. Et resultat, der må give anledning til visse strategiske overvejelser hos Venstre.

I resultatet ophæver plusser og minusser selvsagt hinanden, og summen i den slags undersøgelser vil altid ligge på omkring nulpunktet. Derfor bliver decimalerne interessante. Regeringens gennemsnit for de ti undersøgte politikområder er et minus på 0,3.

Klima og miljø - 0,8
Regeringens politik på de grønne områder får den suverænt dårligste karakter, hvilket givetvis hænger sammen med den drastiske nedprioritering af den grønne dagsorden. Omkring halvdelen af vælgerne fra venstrefløjen og Alternativet giver den absolutte bundkarakter minus 5. Men også 17 procent af Liberal Alliances vælgere, 26 procent af de konservative og 28 procent af Dansk Folkepartis vælgere giver negative karakterer. En pæn del af DF's vælgere er åbenbart mere grønne end Løkke og Thulesen.

Social - 0,6
Et andet af regeringens svage felter.
Socialpolitikken er dog aldrig en styrkeposition for de borgerlige, og Venstre-regeringen kan i det mindste glæde sig over gode karakterer fra vælgere, der stemmer V, K og LA. Derimod er der enorme minusser fra venstrefløjen og Alternativet – og et rundt 0 fra DF-vælgerne.

Uddannelse - 0,6
Det er nærliggende at sammenkæde den ringe karakter med regeringens nedskæringer på området. Såvel radikale som venstrefløjen giver virkelig dårlige ratings her. Særlig blandt de unge er utilfredsheden massiv, og regeringens uddannelsespolitik understøtter dermed tendensen til, at dens politik kun for alvor er populær blandt vælgere over 70 år.

Skat - 0,3
En klassisk markør på den fordelingspolitiske akse. Karaktererne er helt forventeligt ringe fra venstrefløjen, mens Venstres egne vælgere er yderst tilfredse. Igen ses et rent 0 fra Thulesens vælgere, hvilket passer fint med, at DF på det fordelingspolitiske område er et midterparti.

Transport: - 0,3
Her kommer de allerværste karakterer fra fra SF-vælgere. Det kan måske ses som et resultat af Venstres negative holdning til togfonden, der var SF's eneste rigtige sejr i Thorning-regeringen. Området er beslægtet med de grønne områder, og Venstre-regeringen står for en markant anden linje end den tidligere regering på transport. Men vælgernes bedømmelse er altså lidt mere nådig, måske fordi transport er knap så profileret som miljø og klima. 

Sundhed - 0,3
Et minus på 0,3 her er slet ikke godt nok i betragtning af, at sundhed er et decideret indsatsområde for regeringen. Men igen trækker det ned, at DF-vælgere ikke er imponerede. Regeringen skal ubetinget have bedre ratings på sundhed, den dag valget udskrives.

Udlændinge - 0,2
Et område, hvor bedømmelserne går ud i ekstremerne. VK-vælgerne er begejstrede, mens venstrefløjen og Alternativet er vildt utilfredse. Næsten hver fjerde S-vælger giver den absolutte bundskraber minus 5, men 25 procent af S-vælgerne er omvendt positive over for Venstres udlændingepolitik. DF'erne giver i snit et beskedent plus på 0,3. DF-vælgerne er muligvis blevet lidt mere positive efter regeringens nye udlændingeudspil fredag, og da karaktererne fra venstrefløjen alligevel ikke kan blive meget værre, kan gennemsnitskarakteren på dette felt være steget en smule.

EU 0,0
En neutral karakter er til gengæld helt tilfredsstillende for EU-politikken. Området er svært for enhver regering, og vælgerkorpset er delt på kryds og tværs. EU er det sted, hvor DF-vælgerne er mest kritiske over for Venstre, men de to partier står også konsekvent på hver sin side i folkeafstemningerne om EU. Som i den aktuelle afstemning om retsforbeholdet.

Økonomi 0,1
Så er vi på den positive side af nulpunktet, men spørgsmålet er, om et så beskedent plus er godt nok for Venstre, der altid har stået stærkt i den økonomiske politik. Venstres egne vælgere er yderst tilfredse og giver i snit 3,2, ikke en eneste af de adspurgte Venstre-vælgere giver en negativ bedømmelse. Økonomien er et af de få områder, hvor også radikale vælgere er tilfredse. Ved denne klassiske skillelinje er venstrefløjen særdeles negativ.

Retspolitik 0,4
Den absolutte styrkeposition.
Men den høje gennemsnitskarakter er ikke et udtryk for en vild begejstring i blå blok, men et resultat af, at minuskaraktererne fra venstrefløjen her er mere moderate. DF-vælgerne giver kun et plus på 0,6, hvilket må tolkes som et tegn på, at mange DF-vælgere ønsker flere retspolitiske opstramninger. 25 procent af S-vælgerne er glade for Venstre-regeringens retspolitik, mens yderligere 42 procent af socialdemokraterne svarer ved ikke – eller giver en neutral karakter. Retspolitikken kan dermed have potentiale til at trække vælgere over midten. 

x

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00