Rektor afviser krav fra Messerschmidt

KLAGE: Rektor på KU Ralf Hemmingsen afviser MEP Morten Messerschmidts (DF) åbne klage over Marlene Wind. Forskere bør ikke kritiseres for markante udtalelser, mener han.
Mette Laursen

Vi kan ikke lave regler for, hvordan forskerne udtaler sig, skriver Ralf Hemmingen i et svar til europa-parlamentariker Morten Messerschmidt. Han klagede i sidste uge over professor på KU Marlene Winds sprogbrug og bad rektoren om at give hende en påtale samt udforme et regelsæt for forskernes deltagelse i den offentlige debat.

Men Ralf Hemmingsen mener imidlertid ikke, at universitetet skal lægge bånd på, hvordan hun kan ytre sig, når hun udtaler sig inden for sit eget fagområde. For universitetet har siden 2007 haft de regler på området, der er nødvendige, forklarer han.

"Jeg finder det besynderligt, hvis jeg som rektor skulle bede en forsker i politologi om at afholde sig fra politiske vurderinger i paneldebatter, hvor f.eks. erhvervsledere, kommentatorer, repræsentanter for interesseorganisationer, politikere også lufter politiske vurderinger," fastslår Hemmingsen i sit svar til Messerschmidt.

Nytteløs med ordbog
Ifølge rektoren vil det skabe en uønsket forsimpling af den offentlige debat, hvis man laver regler på området. Forskerne må selv bestemme hvordan, de vil udtale sig, men de må stå til ansvar for, hvad de siger:

"Ingen forsker på Københavns Universitet bør have problemer med at få kritik af substansen i deres udtalelser. Men hvis der alene bliver fokuseret på, om de må bruge de samme gloser som politikerne og andre, skal vi til at skrive en særlig ordbog for forskere. Det er nyttesløst," slutter Ralf Hemmingsen, der tidligere har bakket Marlene Wind op i den pågældende sag.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00