Risbjerg: Alternativet over spærregrænsen

RISBJERGS SNIT: For første gang i valgforsker Søren Risbjerg Thomsens snit af meningsmålinger står Alternativet til at komme ind i Folketinget. Venstre går tilbage, mens rød blok haler ind på de borgerlige partier.

Uffe Elbæks parti har fået en god start på valgkampen og kan med de nuværende målinger se frem til at være i Folketinget efter valget 18. juni. 
Uffe Elbæks parti har fået en god start på valgkampen og kan med de nuværende målinger se frem til at være i Folketinget efter valget 18. juni. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Morten Øyen

Vi ønsker et opgør med den politiske kultur, der er i dag, hvor man stiller krav og taler i paroler. Vi mener, at tingene fungerer bedst, hvis vi kan finde ud af at være innovative sammen.

Rasmus Nordqvist
Medinitiativtager til Alternativet og partiets spidskandidat i Sjællands Storkreds

Det nye parti Alternativet har for alvor retning mod at få pladser i Folketinget efter valget. Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger fra valgkampens første fem dage, som valgforsker Søren Risbjerg Thomsen har lavet for Altinget.

Fakta
Om Risbjergs snit

Professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde.

Gengives enkelte tal fra artiklen skal det være med kildeangivelsen professor Søren Risbjerg Thomsen for Altinget.

Alternativet står til at få 2,9 procent af stemmerne og fem mandater i Folketinget. Det er første gang i Risbjergs snit, at det nye parti er over spærregrænsen. Og det er på ingen måde uden betydning, at partiet nu placerer sig der. Faktisk er det i høj grad med til, at rød blok for alvor haler ind på blå blok: Nu hedder styrkeforholdet 49,1 procent mod 50,9 procent i blå bloks favør.

Ved valgets udskrivelse stod rød blok til at få 82 mandater, men med Alternativet over spærregrænsen og fremgang til Socialdemokraterne kan rød blok nu mønstre 86 mandater. Imens står blå blok stadig med et flertal på 89 mandater. Tæller man de nordatlantiske mandater med, kan blå bloks forspring ikke være mindre.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00